top banner

Una din 2 firme nou infiintate nu prinde aniversarea de 1 an

08 Noiembrie 2012 | Autor: Conso

Firmele nou infiintate continua sa prezinte cel mai grad de risc pentru banci, mai ales in conditiile in care statisticile neoficiale arata ca jumatate din firmele infiintate dispar in mai putin de 1 an. Chiar daca nu este optimista, situatia nu este mai grava in Romania decat in alte tari.
Din totalul de 50.000-70.000 de firme nou-infiintate intr-un an, jumatate nu reusesc sa se mentina pe piata mai mult de 12 luni. Aceasta este o statistica neoficiala pusa la punct de catre banci, in conditiile in care datele oficiale nu sunt extrem de relevante.
Multe afaceri care isi inchid portile nu sunt radiate de la Registrul Comertului ci sunt mentinute in stand-by de catre asociati sau actionari.
“Este un sector in continua renastere. Pe masura ce unele firme se infiinteaza, altele mor, apoi in anul urmator se reia ciclul”, a declarat Tiberiu Moisa, director clienti corporativi si IMM la Banca Transilvania.
Conform acestuia, situatia nu este mult diferita in Romania decat in alte state, procentul de succes fiind destul de redus peste tot in lume.
Cum se poate finanta un start-up?
Cea mai stringenta problema a start-upurilor este insa lipsa de bani. Inceputul unei afaceri solicita un efort ridicat pentru investitii si resurse pentru sustinerea activitatii pana la atingera unui punct de echilibru. Pana la respectivul moment actionarii trebuie sa poata sa sustina financiar activitatea.
“Situatia, care se intalneste cam peste tot, nu doar in Romania, este ca majoritatea firmelor ce isi incep activitatea cu finantare din fonduri proprii, nu cer credit de la banca”, a declarat Tiberiu Moisa.
Acest model de finantare se intalneste cel mai des la firmele mici, care au nevoie de o suma relativ redusa de bani. Moisa spune ca, mai degraba, antreprenorul imprumuta bani in nume personal, sub forma unui credit de consum, pentru a face investitiile initiale.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul