Firmele nou infiintate continua sa prezinte cel mai grad de risc pentru banci, mai ales in conditiile in care statisticile neoficiale arata ca jumatate din firmele infiintate dispar in mai putin de 1 an. Chiar daca nu este optimista, situatia nu este mai grava in Romania decat in alte tari.
Din totalul de 50.000-70.000 de firme nou-infiintate intr-un an, jumatate nu reusesc sa se mentina pe piata mai mult de 12 luni. Aceasta este o statistica neoficiala pusa la punct de catre banci, in conditiile in care datele oficiale nu sunt extrem de relevante.
Multe afaceri care isi inchid portile nu sunt radiate de la Registrul Comertului ci sunt mentinute in stand-by de catre asociati sau actionari.
“Este un sector in continua renastere. Pe masura ce unele firme se infiinteaza, altele mor, apoi in anul urmator se reia ciclul”, a declarat Tiberiu Moisa, director clienti corporativi si IMM la Banca Transilvania.
Conform acestuia, situatia nu este mult diferita in Romania decat in alte state, procentul de succes fiind destul de redus peste tot in lume.
Cum se poate finanta un start-up?
Cea mai stringenta problema a start-upurilor este insa lipsa de bani. Inceputul unei afaceri solicita un efort ridicat pentru investitii si resurse pentru sustinerea activitatii pana la atingera unui punct de echilibru. Pana la respectivul moment actionarii trebuie sa poata sa sustina financiar activitatea.
“Situatia, care se intalneste cam peste tot, nu doar in Romania, este ca majoritatea firmelor ce isi incep activitatea cu finantare din fonduri proprii, nu cer credit de la banca”, a declarat Tiberiu Moisa.
Acest model de finantare se intalneste cel mai des la firmele mici, care au nevoie de o suma relativ redusa de bani. Moisa spune ca, mai degraba, antreprenorul imprumuta bani in nume personal, sub forma unui credit de consum, pentru a face investitiile initiale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News