Autoritatea Bancara Europeana (ABE) lucreaza la un nou set de documente care urmeaza sa asigure transparenta si comparabilitatea comisioanelor bancare la nivelul UE. Actiunea are loc in conformitate cu prevederile Directivei privind Conturile de Plati, in vigoare inca din 2014, insa transpusa in putine state membre.
In raportul „Consumer Trends 2016”, Autoritatea Europeana mentioneaza ca o parte din autoritatile nationale au anuntat ca au introdus, deja, masuri importante pentru a permite compararea comisioanelor bancare, cum ar fi cerintele de informare pre-contractuala.
Masurile includ, in anumite cazuri, documente standardizate sau cerinte de prezentare a informatiilor cum ar fi notificarea trimestriala catre autoritatea de supraveghere care sa contina cele mai comune comisioane si taxe aplicate in trimestrul anterior, o declaratie anuala privind comisioanele aplicate, sau o recomandare pentru standardizarea operatiunilor care sunt taxate.
Anumite state au luat deja masuri privind conturile de plati
Intr-un stat membru, autoritatea competenta a implementat, deja, contul curent de baza cu un pachet minim de servicii oferit cosumatorilor, complet scutit de taxe si comisioane. Pachetul se adreseaza persoanelor fizice cu venituri reduse.
Potrivit ABE, in alt stat a intrat in vigoare inca din 2015 un regim referitor la contul de baza, aplicabil tuturor institutiilor de credit, nu doar celor care vor sa il aplice in mod voluntar. Conform regulilor impuse prin acest regim, institutiile de credit nu au voie sa perceapa comisioane, taxe, sau alte costuri care sa depaseasca 1% din salariul minim valabil in respectivul stat membru.
Alt stat a raportat ca, in urma implementarii la nivel national a Directivei privind Conturile de Plati, bancile sunt obligate sa ofere in viitor, in cazul unui credit, un cont de baza cu caracteristicile stabilite in iunie 2016. Acest cont va fi accesibil tuturor cetatenilor din acel stat, inclusiv refugiati sau solicitanti de azil.
In Romania, proiectul de transpunere a Directivei este contestat de banci
In Romania, implementarea Directivei privind conturile de plati se afla in stadiu de proiect. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a publicat, in urma cu doua luni un proiect de Ordonanta de Guvern privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plati, schimbarea conturilor de plati si accesul la conturile de plati cu servicii de baza.
Potrivit documentului, titularii de conturi bancare vor fi scutiti de cele mai importante comisioane pe care le percep bancile pentru aceste produse. Este vorba de deschiderea, administrarea sau inchiderea contului, dar si de depunerea sau retragerea de bani din cont si de plata cu cardul pe teritoriul Uniunii Europene, inclusiv online.
In proiect se prevede ca serviciile mentionate vor fi oferite in mod gratuit titularului de cont indiferent de numarul de operatiuni efectuate. Mai mult, in cazul retragerilor de numerar, scutirea de comisioane este valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, atat la ghiseul bancii cat si la bancomate, in timpul sau in afara programului de lucru al institutiei de credit.
Bancile contesta acest proiect si sustin ca scutirea de costuri ar trebui aplicata doar celor care isi deschid primul cont bancar, pentru a creste incluziunea financiara.
ABE vrea sa publice noile documente la inceputul lui 2017
La nivel european, ABE a inceput implementarea directivei prin publicarea Ghidului pe baza caruia statele membre au intocmit liste provizorii cu cele mai reprezentative servicii legate de un cont de plati si care fac obiectul unei taxe. Acete liste au fost transmise ABE in septembrie 2015 si vor constitui baza pentru alte doua noi documente informative: documentul pre-contractual cu informatiile referitoare la comisioane, si declaratia post-contractuala privind comisioanele.
Aceste documente vor fi supuse dezbaterii publice in a doua parte a acestui an, astfel incat cerintele finale sa fie stabilite la inceputul anului 2017, se mai arata in raportul ABE.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News