Banca Transilvania a primit unda verde pentru integrarea Bancpost. Banca din Cluj a devenit actionar cu drepturi depline la entitatile preluate de la Eurobank Group, dupa ce a obtinut toate aprobarile necesare in acest scop. Un comunicat de presa al BT dezvaluie si detaliile tranzactiei.
Asadar, Banca Transilvania a devenit proprietarul pachetului majoritar de actiuni (99,15%) la Bancpost, respectiv al actiunilor detinute de grupul din Grecia la ERB Retail Services IFN si ERB Leasing IFN.
Bancpost a fost achizitionata la 75% din valoarea activului net, pentru aproximativ 178,67 milioane euro. Pentru ERB Retail IFN, BT a platit 40,42 milioane euro (77% pretul de piata al actiunilor/valoarea contabila), iar pentru ERB Leasing IFN, 6,79 milioane euro (63% pretul de piata al actiunilor/valoarea contabila). In plus, Banca Transilvania a preluat un imprumut subordonat in valoare de 80 milioane euro pentru Bancpost.
“Achizitia Bancpost este un moment foarte important in povestea Bancii Transilvania si un pas inainte in strategia noastra de consolidare a pozitiei pe piata. Urmeaza un plan ambitios de integrare in Grupul BT, bazat pe sinergiile Banca Transilvania - Bancpost. Suntem pregatiti sa ne adaptam noii dimensiuni pe care banca o va avea, iar angajamentul ferm al BT ramane sustinerea antreprenorilor si economiei romanesti”, declara Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al BT.
Informatii pentru clientii bancii
Odata cu finalizarea tranzactiei dintre Eurobank Group si BT incepe integrarea acestor entitati in Grupul Financiar Banca Transilvania.
De integrarea celor doua entitati va fi responsabil Leontin Toderici, director general adjunct - Chief Operations Officer in cadrul Bancii Transilvania.
Pentru operatiuni, servicii si consultanta, clientii trebuie sa se adreseze, in continuare, entitatilor respective. Conturile clientilor Bancpost raman la Bancpost pana la finalizarea integrarii entitatilor achizitionate in Grupul Financiar BT, se mai arata in comunicat.
“Cu peste 13% cota de piata, Banca Transilvania este a doua banca din Romania. BT are peste 2,2 milioane de clienti, circa 7.000 de angajati si aproape 500 de sedii. (...) Bancpost este pe locul 9 in topul bancilor, are aproape 3% din piata, peste 1 milion de clienti si 147 de sedii”, precizeaza BT.
In aceste conditii, BT se va apropia puternic de prima clasata in topul bancilor romanesti dupa active, BCR, care detine o cota de piata de 16,28%.
Prima banca cu actionariat grecesc vanduta
Bancpost a fost infiintata in anul 1991, in anul 2002 a fost privatizata integral, iar in 2003 Eurobank (Eurobank Ergasias) a devenit actionarul majoritar al bancii. In prazent, banca are active totale de 2,8 miliarde de euro si o retea de 147 de sucursale in Romania.
Vanzarea Bancpost confirma tendinta bancilor grecesti de a isi reduce expunerea peste hotare si sa isi intareasca capitalul, fortate fiind de conditiile impuse de finantatorii internationali prin cel de-al treilea pachet de asistenta financiara acordat Greciei. Pana in prezent, aceasta este singura tranzactie concretizata.
Preluarea Bancii Romanesti de la National Bank of Greece de catre OTP Bank a intrat in impas dupa ce BNR a respins tranzactia de preluare, iar Piraeus Bank, controlata de grupul elen cu acelasi nume, a facut obiectul unor discutii avansate de preluare, in 2015, cu fondul american de investitii J.C. Flowers, insa tranzactia a picat chiar la final de an.
O alta banca cu capital elen pe piata din Romania este Alpha Bank, insa in acest caz nu sunt discutii cu privire la o posibila vanzare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News