Bancile din Romania sunt printre cele mai profitabile dintre cele din tarile membre ale Autoritatii Bancare Europene (ABE), reiese dintr-un raport al institutiei. Astfel, tara noastra se afla pe locul trei, din acest punct de vedere, dupa Bulgaria si Ungaria.
Potrivit documentului, la jumatatea acestui an, bancile din Romania aveau un indicator ROE (rentabilitatea capitalurilor) de 16,4%, aproape triplu fata cu media europeana, iar rentabilitatea activelor (ROA) a fost de 1,87%, de peste cinci ori mai mare decat media UE.
In acelasi timp, in Bulgaria si Ungaria, indicatorul ROE depaseste 19%. Pe de alta parte, la nivelul Uniunii Europene (UE), media ROE era, la jumatatea anului, de doar 5,7%.
Structura finantarii s-a schimabat fundamental
De altfel, bancile din Romania stau, pe medie, mai bine decat bancile din alte tari europene la indicatorii de risc.
Rata fondurilor proprii de nivel I de baza, un indicator al capitalizarii, era de 16,8% la jumatatea anului, fata de o medie europeana de 13,5%. Un nivel de solvabilitate de peste 14% este pus in zona de verde de catre ABE, in timp ce un nivel de sub 11% este in zona rosie.
Totodata, bancile romanesti luate in calcul de ABE sunt in top in privinta veniturilor din dobanzi si comisioane si au costuri reduse. Acestea sunt mai eficiente decat media sistemului bancar european, cu 51 de centi cheltuiti la fiecare euro venit, fata de 62 de centi la un euro in UE.
Si in privinta structurii de finantare, bancile din Romania sunt peste media UE, avand in vedere ca susrsele externe de finantare, din perioada de dinainte de criza, au fost inlocuite cu surse interne. Astfel, de la un raport credite/depozite de 120% la finele lui 2008 au ajuns la 78% in septembrie 2016, in timp ce media UE este de 120%.
Creditele neperformante inca ne trag in jos
Pe de alta parte, insa, institutiile din Romania stau mai prost decat cele din Europa la capitolul credite neperformante. Desi rata acestora s-a injumatatit in ultimii doi ani, si a ajuns la aproximativ 12% la jumatatea anului, ramane mai mult decat dubla fata de media UE, de 5,5%.
Cu toate acestea, rata de acoperire cu provizioane era de 55,6% la finele semestrului doi, fata de o medie europeana de 44%.
O alta problema a bancilor romanesti provine din faptul ca aproape 7% din volumul de credite a fost deja restructurat – dublu fata de media UE – iar aceste imprumuturi au tendinta sa devina neperformante.
De altfel, rata ridicata a creditelor neperformante, alaturi de profitabilitatea redusa sunt cele mai mari riscuri ale sistemului bancar european, potrivit raportului de risc publicat de ABE.
Bancile europene aveau credite neperformante de peste 1.000 de miliarde de euro la jumatatea anului, si mai mult de o treime din tarile europene inregistrau o rata de peste 10% a neperformantei in sistemul bancar.
Dintre bancile romanesti, primele trei in functie de active, respectiv Banca Comerciala Romana, BRD-Groupe Societe Generale si Banca Transilvania au contribuit la raportul de risc al ABE.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News