Autoritatea Bancara Europeana (ABE) considera ca, desi bancile din zona euro au facut eforturi pentru recapitalizare in ultima perioada, mai sunt multe de facut pana sa obtina ”un certificat de sanatate”. Institutia a publicat, la finalul saptamanii, rezultatele celor mai recente teste de stres efectuate pe 51 de institutii de credit.
Potrivit acestora, banca italiana Monte dei Paschi, banca austriaca Raiffeisen, banca spaniola Banco Popular si doua din principalele banci irlandeze au obtinut cele mai slabe rezultate, transmite Reuters.
Testul ia in calcul un scenariu economic advers - recesiune severa, depreciere a valutelor, reducere a veniturilor clientilor sau crestere a somajului - care ar dura trei ani.
Pe acest scenariu, ABE a ajuns la concluzia ca banca italiana Monte dei Paschi, cea mai veche banca din lume, ar ramane cu o rata a capitalului de baza de minus 2,44%. Pragul minim fixat pentru trecerea testelor a fost o rata a capitalului de baza de 5,5%. La fel ca si Monte dei Paschi, banca irlandeza Allied Irish Banks s-a situat sub prag, cu o rata a capitalului de baza de 4,31%.
De asemenea, potrivit Reuters, pietele sunt interesate si de cat de multe banci ar fi capabile sa mentina o rata a capitalului de 7%, pragul care in mod normal declanseaza o depreciere a obligatiunilor emise de banci pentru a-si reface capitalul. Potrivit ABE, grupul bancar spaniol Banco Popular, Bank of Ireland si grupul bancar austriac Raiffeisen au finalizat testele cu rate ale capitalului propriu sub acest prag, respectiv 6,62%, 6,15% si 6,12%.
Rezultate la limita au obtinut, potrivit ABE, si UniCredit (Italia, 7,1%), Barclays (Marea Britanie, 7,3%), Commerzbank (Germania, 7,42%), SocGen (Franta, 7,5%), Deutsche Bank (Germania, 7,8%), Criteria Caixa (Spania, 7,81%) si Erste Group (Austria, 8,02%). Dintre acestea, patru au filiale si in Romania, respectiv Raiffeisen, UniCredit, SocGen (BRD) si Erste (BCR).
In cazul scenariului advers, bancile ar pierde 226 de miliarde de euro
La debutul testelor, cele 51 de banci analizate aveau o rata agregata a capitalului de baza de 12,6%, tinand cont de toate cerintele de capital. La finalul testului aceasta rata a scazut la 9,2%, ceea ce inseamna o reducere de 340 puncte de baza, echivalentul a 226 de miliarde de euro.
Astfel, in urma testelor efectuate pe cele 51 de banci care controleaza 70% din sectorul bancar european, ABE a tras concluzia ca mai sunt multe de facut pentru a pune bancile intr-o pozitie solida.
"Desi recunoastem majorarile de capital semnificative facute pana acum, acesta nu este un certificat de sanatate. Mai sunt multe de facut", a declarat presedintele ABE, Andrea Enria.
Aceasta este a treia runda de teste de stres derulate in UE dupa ce mai multe banci afectate de criza financiara din 2007-2009 au fost salvate cu banii contribuabililor. Insa editia din 2016 a testului de rezistenta prezinta cateva schimbari fata de testele din anii anteriori.
In primul rand, numarul de banci supuse testului a scazut considerabil, de la 130 in 2014 la doar 51 in acest an, astfel ca tari cu probleme precum Grecia sau Portugalia nu au nicio banca supusa testului. De asemenea, nu a fost definit niciun prag pentru a concluziona ca o banca a trecut sau a picat testul.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News