Situatie rar intalnita pe piata bancara. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a respins tranzactia prin care OTP Bank intentiona sa preia Banca Romaneasca. Decizia nu a fost oficial explicata, insa era oarecum asteptata, avand in vedere termenul indelungat de analiza. In schimb, o alta tranzactie in derulare a primit toate aprobarile necesare.
Tranzactia a fost convenita intre OTP Bank si National Bank of Greece, actionarul Banca Romaneasca, la jumatatea anului trecut, iar finalizarea era estimata pentru inceputul anului 2018.
Conform unor surse de pe piata, OTP a oferit 70 de milioane de euro pentru un capital de 100 de milioane de euro, detinut de Banca Romaneasca, plus rambursarea liniilor de finantare de aproximativ 500 de milioane de euro.
OTP a mai achizitionat doua banci iun Romania, respectiv Robank si Milennium Bank, tranzactii care nu au intampinat probleme din partea autoritatilor.
Banca Nationala a confirmat faptul ca se opune preluarii Bancii Romanesti de catre OTP Bank, insa nu a oferit si explicatii in acest sens. Conform unui comunicat al institutiei, “informatiile obtinute in cursul exercitarii atributiilor bancii centrale in domeniul autorizarii, reglementarii si supravegherii prudentiale a institutiilor de credit sunt considerate secret profesional si implica respectarea obligatiei corelative de pastrare a confidentialitatii, putand fi dezvaluite numai in conditiile expres prevazute de lege”.
Unda verde pentru preluarea Bancpost
In schimb, Banca Transilvania (care a concurat cu OTP Bank pentru preluarea Bancii Romanesti) a anuntat ca a primit aprobarile necesare din partea Bancii Nationale a Romaniei si a Consiliului Concurentei pentru achizitionarea Bancpost. In aceste conditii, se estimeaza ca finalizarea tranzactiei va avea loc in prima jumatate a lunii aprilie 2018. Ulterior, BT va deveni actionar cu drepturi depline al Bancpost si tot atunci va incepe integrarea bancii cumparate.
Tranzactia presupune achizitionarea de ctre BT a pachetului majoritar de actiuni (99,15%) detinut de catre Eurobank Group in capital social al Bancpost, precum si a participatiilor in capitalul social al societatilor din Grupul Eurobank din Romania, respectiv ERB Retail Services IFN SA si ERB Leasing IFN SA.
“Astfel, in perioada urmatoare vor fi initiate procedurile specifice finalizarii tranzactiei cu Eurobank Group”, se mentioneaza intr-un comunicat al BT transmis Bursei de Valori Bucuresti.
Cu peste 13% cota de piata si active totale de 54,9 miliarde lei (11,9 miliarde euro), Banca Transilvania este a doua banca din Romania. La randul sau, Bancpost este pe locul 9 in topul bancilor din Romania, cu aproape 3% din piata si active de 11,6 miliarde lei (2,5 miliarde euro).
In urma tranzactiei, Banca Transilvania se apropie de locul I in top-ul activelor, avand in vedere ca, la finalul anului trecut, BCR detinea 16,28% din activele sistemului bancar romaneasc, iar Banca Transilvania, dupa preluarea Bancpost, va avea active de aproximativ 63,436 miliarde de lei (cota de piata de 16,21%).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News