Taxarea suplimentara a bancilor tinde sa se extinda in Europa. Autoritatile din Cehia au anuntat, recent, ca vor propune implementarea unei astfel de taxe pentru a sprijini finantarea scolilor si a infrastructurii, dar si pentru a limita scoaterea profiturilor din tara, scrie Reuters.
Planul, prezentat de premierul ceh, propune aplicarea taxei in patru trepte, in functie de marimea activelor. Cel mai ridicat nivel il va reprezenta o taxa de 0,3% din activele bancilor care au active de peste 300 de miliarde de coroane (11,8 miliarde de dolari).
"Nu putem inchide ochii la faptul ca, in ultimii ani, mai mult de jumatate din profiturile bancilor a ajuns peste hotare. Vrem sa schimbam asta", a afirmat premierul Bohuslav Sobotka.
Alte 15 state europene percep astfel de taxe
Partidul aflat la guvernare in Cehia estimeaza ca aceasta taxa speciala, pe langa impozitul pe profit de 19%, ar putea aduce anual la buget 11 miliarde de coroane (433 de milioane de dolari). Reprezentantii acestuia argumenteaza ca o astfel de taxa exista in alte 15 state din Uniunea Europeana, inclusiv in statele vecine Cehiei.
O aplicare a taxei la valoarea activelor totale ar dubla impozitul pe profit platit anul trecut de bancile din Cehia si ar afecta semnificativ profiturile lor.
Asociatia bancilor prezente in Cehia a evitat sa comenteze informatiile referitoare la aplicarea unei astfel de taxe, insa ministrul Finantelor, Andrej Babis, este de parere ca aceasta va afecta clientii bancilor, creditele pentru persoane fizice si juridice devenind mai scumpe.
Principalele banci prezente pe piata din Cehia sunt subsidiare ale bancilor din Europa Occidentala: KBC (Belgia), Erste Group Bank (Austria) si Societe Generale (Franta). Cea mai mare banca listata fara un partener extern major este Moneta.
Actiunile bancilor listate au reactionat si au scazut, imediat dupa anuntul premierului cu privire la propunerea de a taxa suplimentar profiturile bancilor.
Polonia taxeaza si companiile de asigurari
Cehia nu este un caz singular in regiune. Anul trecut,
Parlamentul Poloniei a aprobat legea care prevede taxarea anuala cu 0,44% a activelor bancilor si companiilor de asigurari, care se estimeaza ca va aduce la buget 4,4 miliarde de zloti (1,1 miliarde de dolari).
Legea vizeaza bancile de pe piata interna, sucursalele bancilor straine, diviziile institutiilor de creditare, casele de economii, companiile de asigurari si reasigurari.
In Polonia, atat sectorul bancar, cat si cel de retail sunt controlate de companii straine. Bancile se afla sub presiune din cauza ratelor scazute ale dobanzilor, iar investitorii sunt ingrijorati de posibilitatea adoptarii unei legi privind conversia in zloti a creditelor in valuta, ale carei costuri sunt estimate la peste 5,9 miliarde de dolari, mai scrie Reuters.
In aceste conditii, criticii sustin ca impunerea unor noi taxe in sectorul bancar si cel de retail vor avea consecinte nedorite, deoarece costurile vor fi transferate clientilor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News