Piata financiara este zguduita de un nou caz de manipulare a dobanzilor din piata monetara. De data aceasta este vorba de autoritatile europene care, in urma unei investigatii de proportii, a descoperit sapte banci care au recurs la astfel de practici. Dintre acestea, insa, doar trei urmeaza sa primeasca amenzi.
Astfel, autoritatile de reglementare antitrust din Uniunea Europeana urmeaza sa amendeze, pana la sfarsitul anului, bancile HSBC, JPMorgan Chase & Co si Credit Agricole pentru manipularea dobanzii EURIBOR.
Doua banci si-au recunoscut vina si au platit amenzile
Potrivit agentiilor internationale de presa, care citeaza surse din piata financiara, investigatiile in acest caz au inceput in urma cu cinci ani, dar acuzatiile au fost dezmintite de cele trei banci. Alte patru institutii bancare implicate in aceeasi investigatie, inclusiv Deutsche Bank AG si Societe Generale SA, au acceptat sa plateasca amenzi ce totalizeaza aproximativ 825 de milioane de euro (888 de milioane de dolari) in acest caz.
Cele doua banci si-au recunoscut vina inca din decembrie 2013, in timp ce Barclays a evitat amenda deoarece a alertat Comisia Europeana in acest caz.
Sumele cu care cele trei banci vor fi amendate ar putea fi anuntate luna viitoare de Comisia Europeana, sustin sursele citate, in conditiile in care decizia a fost amanata de cateva ori.
Amenda poate ajunge la 10% din cifra de afaceri globala
Potrivit regulilor europene, autoritatile de reglementare antitrust pot impune amenzi in valoare de 10% din cifra de afaceri globala pentru incalcarea regulilor blocului comunitar.
Bancile sunt acuzate ca au impartasit informatii si si-au coordonat tranzactiile pentru a manipula piata valutara intr-un mod care sa le favorizeze.
Momentan, reprezentantii Comisiei Europene a refuzat sa comenteze informatia.
Mai multe cazuri de manipulare de piata in ultimi ani
In 2015, autoritatile de reglementare din SUA si Marea Britanie au anuntat ca cinci banci importante vor plati amenzi de sase miliarde de dolari pentru manipularea pietei valutare si a dobanzii LIBOR. Decizia a venit dupa ce, in 2014, autoritatile au amendat sase banci cu 4,3 miliarde dolari pentru ca nu au reusit sa-i opreasca pe traderii lor sa manipuleze piata valutara mondiala, estimata la 5.000 de miliarde de dolari pe zi.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News