Deteriorarea relatiei dintre clienti si banci in anii postcriza este evidentiata si de Banca Nationala a Austriei, intr-un studiu cu privire la gradul de incredere si asteptarile clientilor persoane fizice in raport cu bancile, dar si cu alte institutii. In cazul romanilor, increderea in banci s-a redus dramatic din 2009 pana in prezent.
In 2009, circa unul din cinci romani avea incredere in sistemul bancar, acum doar un roman din 12 are o parere buna despre banci.
Comparativ cu tarile din regiune, stam mai prost la capitolul incredere in banci decat cehii, croatii sau polonezii, care au o parere mai buna despre propriul sistem bancar. In schimb, bulgarii, romanii si ungurii sunt la acelasi nivel de incredere in banci.
Romanii nu cred in leu, dar mizeaza pe euro
Romanii nu au mare incredere nici in moneda nationala si in evolutia acesteia in urmatorii cinci ani. Desi s-a imbunatatit mult fata de perioada 2009-2010, increderea in stabilitatea leului se afla inca in teritoriu negativ, sentiment care caracterizeaza si popoarele vecine (bulgarii, ungurii si croatii). Polonezii sunt la limita cu increderea in moneda nationala, in timp ce cehii sunt cei mai optimisti.
Pe de alta parte, romanii sunt, alaturi de bulgari, cei mai increzatori din regiune in stabilitatea monedei unice europene, in timp ce polonezii si cehii sunt mai reticenti cu privire la increderea in euro in urmatorii cinci ani.
Depozitele bancare au mai recuperat din increderea pierduta in 2010
In ceea ce priveste increderea in siguranta depozitelor bancare, stam mai slab decat polonezii sau cehii (acestia avand o mai mare incredere in siguranta banilor din banci) dar peste maghiari si bulgari. Totusi, increderea in depozitele bancare a mai crescut, dupa ce in 2010 a ajuns la cote minime din cauza introducerii impozitului pe dobanzi.
La capitolul "incredere in UE" stam bine si ne apropiem de cota de dinaintea crizei iar in regiune suntem printre cei mai optimisti. Anu in care romanii au avut cea mai slaba incredere in UE a fost 2011, insa chiar si atunci a depasit nivelul cel mai ridicat de incredere inregistrat in ultimii ani in tari precum Croatia, Cehia sau Ungaria.
Pesimismul privind propria situatie financiara se tempereaza
Romanii au o incredere in crestere si in Guvern, de la nivelurile minime din 2010 - 2011, dar ramane la cote printre cele mai reduse in regiune. Totusi, cel mai slab la increderea in Guvern stau bulgarii, iar ungurii sunt aproape de nivelul din Romania. In schimb, gradul de incredere in Executiv in Polonia este dublu fata de cel din Romania, mai reiese din studiul citat.
Pe de alta parte, studiul mai releva faptul ca atat romanii, cat si vecinii lor, raman pesimisti in ceea ce priveste imbunatatirea situatiei finaciare a familiilor lor in urmatoarele luni. Cea mai mare instabilitate din acest punct de vedere s-a inregistrat in Ungaria, unde si in prezent increderea in propria stabilitate financiara se afla pe trend descendent.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News