Atat Visa cat si Mastercard au comunicat introducerea serviciului in Romania, prin intermediul catorva banci si fintech-uri. Inrolarea in serviciu se face prin intermediul aplicatiilor mobile ale partenerilor.
Ce este Google Pay? Vorbim de un portofel digital, compatibil cu dispozitivele Android (de la Android 5 in sus) echipate cu tehnologia NFC, ce permite platile contactless si prin care se vor putea face plati mai simplu si mai rapid, atat online, prin integrarea datelor cardului in browser, cat si in magazine, prin folosirea telefonului mobil (sau altor dispozitive smart).
Parteneriatul dintre institutiile locale si Google Pay se alatura celui incheiat anterior cu alta solutie similara de plata, Apple Pay.
Cum functioneaza serviciul?
Utilizatorii de telefoane Android trebuie sa selecteze optiunea "Add to Google Pay" in aplicatiile de mobile banking ale institutiilor emitente pentru a-si inrola cardurile de debit sau de credit.
Odata ce cardul a fost ad?ugat in Google Pay, utilizatorii pot folosi telefonul mobil pentru a face plati contactless oriunde acest tip de tranzactii este acceptat.
Realizarea efectiva de plati la comercianti prin Google Pay este deci simpla, este suficient sa se deblocheze telefonul folosind parola, amprenta setata sau identificarea faciala si sa fie apropiat de POS.
Daca optiunea platilor prin NFC este activata se va primi imediat confirmarea tranzac?iei.
Prin Google Pay datele cardului nu sunt stocate pe telefon, ci se foloseste un token criptat si securizat. Nu este deci nevoie de deschiderea si folosirea aplicatiei de plata Google Pay si nici de deschiderea aplicatiilor mobile ale institutiilor emitente ale cardurilor inrolate in Google Pay.
Datorita tehnologiei de tokenizare se vor putea utiliza limite mai mari pentru tranzactii fara introducerea codului PIN spre deosebire de platile cu cardurile contactless unde era necesara introducerea PIN-ului pentru sume mai mari de 100 de lei.
Cine ofera serviciul Google Pay?
Potrivit comunicatului Visa, clientii din Romania pot activa serviciul din aplicatiile de mobile banking ale Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Orange Money, Revolut si UniCredit Bank ce vor avea astfel ocazia sa faca plati cu dispozitive contactless chiar si atunci cand cardurile lor nu sunt unele contactless. Romania se alatura astfel altor 19 tari europene in care parteneriatul dintre Visa si Google este implementat, peste 70% dintre cardurile locale Visa putand fi folosite pentru plati prin Google Pay in aplicatii, online sau la comercianti.
Mastercard a anuntat la randul sau ca ofera serviciul Google Pay in parteneriat cu o serie de institutii care include, dar care nu se limiteaza la Banca Transilvania, CEC Bank, Curve, LHV Pank, N26, Revolut, TransferWise si Viva Wallet. Faptul ca o parte dintre operatori sunt prezenti pe ambele liste se datoreaza faptului ca au carduri emise atat sub sigla Visa cat si a Mastercard.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News