Romanii isi platesc tot mai greu ratele la banca. De la inceputul acestui an, numarul restantierilor la banci creste de la luna la luna, la cel mai ridicat nivel de dupa iunie 2013. In aprilie, aproape 729.000 de persoane fizice aveau restante de peste o luna la bancile si institutiile financiare nebancare care raporteaza la Biroul de Credit.
Cifra este cu aproape 3.000 mai mare decat cu o luna inainte, respectiv martie 2016. In acelasi timp, si numarul de restante a crescut in aprilie la peste 982.000, cu peste 6.600 mai multe fata de luna anterioara.
De la sfarsitul anului trecut numarul restantierilor a crescut cu aproape 24.600, iar cel al restantelor cu 43.300, in timp ce valoarea sumelor restante a urcat cu aproape un sfert de miliard de lei.
Astfel, in aprilie, cele 31 de banci si 26 de IFN care raporteaza aceste date au inregistrat o valoare totala a restantelor de 11,6 miliarde de lei, cu mai bine de 200 de milioane de lei peste nivelul din martie.
Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, acestea sunt cele mai ridicate valori de dupa iunie 2013, cand peste 740.000 de romani aveau peste un milion de restante la cele 35 de banci si 21 de IFN raportoare atunci.
Problemele cele mai mari sunt la creditele in valuta
Restantele raportate sunt pentru toate tipurile de imprumuturi, de la carduri de credit sau de tip descoperit de cont pana la credite de consum sau credite pentru locuinte.
Creditele in valuta continua sa acumuleze cele mai mari restante, desi stocul total al creditelor in lei la nivelul sistemului bancar l-a depasit pe cel al imprumuturilor in alte devize. La euro, restantele sunt de aproape 4,9 miliarde de lei echivalent, in timp ce pentru alte valute, indeosebi franci elvetieni, restantele sunt de circa 2,1 miliarde de lei echivalent. Restantele la lei au crescut si ele de la inceputul anului cu circa 200 de milioane la 4,5 miliarde de lei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News