Consolidarea pe piata bancara din Romania ia proportii. La finalul anului trecut, Volksbank a disparut din peisajul financiar romanesc, iar la finalul acestei saptamani Nextebank anunta ca a finalizat preluarea Bancii Carpatica, iar portofoliul de credite de retail de la Bank of Cyprus este preluat de Banca Transilvania.
Finalizarea tranzactiei in urma careia Nextebank a preluat 54,79% din actiunile Bancii Comerciale Carpatica a fost anuntata vineri de cele doua institutii. Acestea sustin ca au obtinut si aprobarile relevante din partea Bancii Nationale a Romaniei si a Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Conform unui comunicat al celor doua banci, a fost depusa in atentia Consiliului Concurentei si notificarea privind concentrarea economica astfel rezultata.
Tranzactia s-a facut in doi pasi: mai intai achizitia unui pachet de actiuni de la grupul de actionari controlat de Ilie Carabulea si apoi subscrierea tuturor actiunilor ramase nesubscrise in cadrul procesului de majorare de capital initiat in luna iunie 2015.
Ulterior parcurgerii tuturor procedurile legale necesare, cele doua banci vor sa fuzioneze, insa prin absorbtia Nextebank de catre Carpatica.
Potrivit directorului general al Bancii Carpatica, Johan Gabriels, cele doua banci vor avea impreuna, in scurt timp, o contributie notabila in contextul bancar romanesc.
Nextebank este detinuta, incepand cu 30 aprilie 2014, de catre Emerging Europe Accesion Fund, un fond de private equity.
BT a preluat creditele de retail de la Bank of Cyprus
Tot la finalul acestei saptamani a venit si anuntul de la Banca Transilvania (BT), care a preluat creditele performante de retail din portofoliul Bank of Cyprus, sucursala Romania. Potrivit unui comunicat al BT transmis Bursei de Valori Bucuresti, documentele de preluare a activelor au fost semnate joi, iar detalii cu privire la tranzactie vor fi oferite la perfectare, in luna februarie.
Bank of Cyprus a iesit din actionariatul Bancii Transilvania in aprilie 2014, dupa aproximativ cinci ani, cand a vandut aproape 10% din actiunile BT catre SIF-uri.
Banca cipriota a inceput sa aiba probleme in 2013 din cauza dificultatilor bancii mama. La acea vreme, autoritatile din tara de origine au decis taxarea cu 30% a depozitelor mai mari de 100.000 de euro constituite la Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru. Conditia a fost impusa in cadrul acordului de ajutor financiar aprobat de Eurogroup.
Efectele s-au simtit si in Romania, in sensul ca unitatile bancii au fost inchise o perioada, pentru a se clarifica toate aspectele deciziei si pentru a se diminua panica iscata.
La randul sau, Banca Transilvania a finalizat, in decembrie 2015, integrarea Volksbank Romania. In urma fuziunii, BT are 2,2 milioane de clienti, din care aproximativ 10% provin de la Volksbank. De asemenea, din cei 7.300 de angajati, aproape 400 de persoane sunt de la Volksbank Romania.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News