Apropierea listarii Hidroelectrica si campaniile de informare care o vor acompania reprezinta un bun pretext pentru a recapitula modul in care arata cu adevarat o buna ocazie de a investi sume mai mari la bursa.
Ne-am referit la sume mai mari pentru ca in cazul acestor investitii apar si cele mai mari riscuri, o achizitie esalonata in timp avand avantajul ca duce media achizitiilor in apropierea valorii reale a produsului/activului in care ne plasam banii.
Iar sumele mai mari sunt plasate de multe ori in cazul unor oferte publice (IPO) care vin cu mari promisiuni din start si unde exista si cel mai mare risc de aparitie a unor corectii pe termen scurt, daca rezultatele companiei nu confirma imediat, daca contextul general din piete se schimba si pesimismul devine nota dominanta si daca investitorii incepatori vad ca li se transforma plasamentul intr-o sursa de pierderi zilnice.
Nu trebuie uitat ca astfel de oferte publice sunt bine pregatite anterior de echipe intregi de experti in pietele de capital, astfel incat la demararea IPO-ului compania sa arate cat mai bine din toate punctele de vedere-profit exceptional (de multe ori greu de repetat in anii ce urmeaza), context general favorabil in pietele interne si externe, campanii de informare si promovare agresive.
Interesul bine stimulat al potentialilor investitori se suprapune astfel cu interesul bine alimentat al vanzatorilor iar intrebarea-Cum poate castiga toata lumea dintr-un astfel de IPO (atat cumparatorii cat si vanzatorii)?-este legitima.
De cele mai multe ori, dupa cateva saptamani de euforie cand preturile urca, urmeaza o stabilizare si chiar corectii pana cand actiunile in cauza isi gasesc echilibrul, iar evolutiile ulterioare vor depinde de raportarile viitoare, cand investitorii vor trage linie sub promisiunile vandute in cadrul prospectului de listare si a confirmarilor/infirmarilor in urma rezultatelor anuntate in trimestrele urmatoare.
Cum arata adevaratele oportunitati la bursa?
Din pacate, adevaratatele oportunitati arata ca bune ocazii de a fugi mancand pamantul pentru cei mai multi.
Adica numai de oportunitati nu pare ca e vorba, ci de investitii cu o mare doza de risc, pe care incepatorii le resping agresiv si doar investitorii cu experienta nu le ocolesc.
In conditii normale, cand economiile nu sunt in corzi, dobanzile nu au urcat la cer, iar geopolitica nu influenteza pietele, actiunile au preturi relativ corecte, care exprima valoarea reala a companiilor din spatele lor.
Sunt insa si situatii de criza, fie generata din exteriorul economiei (razboaie, calamitati naturale), fie de situatia monetara, energetica, schimbarii radicale a raportului dintre cerere si oferta, etc, cand marea majoritate nu mai vor sa aiba de-a face titlurile cele mai afectate si atunci apar cu adevarat cele mai bune ocazii de a cumpara pe termen lung cu sume importante (achizitiile esalonate ne scutesc de surprize neplacute, chiar daca ratam cele mai bune preturi cand incepem achizitiile) pentru investitorii cu experienta, care stiu ca exista cicluri in fiecare afacere, asa cum exista si in economie.
Care este contextul de piata la Hidroelectrica?
Profitand de un an in care preturile energiei electrice explodasera (pana la un maxim de 3.000 lei/MWh in vara trecuta), profitul companiei a urcat anul trecut la 4,4 miliarde de lei, fata de 3 miliarde lei in 2021 (un an mult mai apropiat de mediile istorice).
Acum pretul energiei este putin peste 500 lei/MWh si chiar daca ar trece peste exista deja prevederi legislative care plafoneaza pretul de achizitie pentru distribuitori si furnizori la 450 lei/MWh, deci nu putem spera ca vor reveni conditiile de piata din 2022 prea curand pentru producatori.
Indicatorul PER (raportul dintre pret si castigul pe actiune), cel mai utilizat reper pentru investitorii incepatori, va fi raportat insa la profitul din 2022, care este greu de replicat in acest an, astfel incat actiunile din IPO vor parea mai ieftine decat vor fi peste cateva luni mai tarziu, pe noile raportari.
Similar, IPO-ul este demarat in conditii bune de piata, avand in vedere ca fata de finalul anului trecut cand marile burse ale lumii se aflau in teritoriu negativ (bear market) acum lucrurile s-au imbunatatit simtitor, nesperat de bine chiar (piata germana cocheta recent cu noi maxime istorice chiar, in ciuda recesiunii anticipate de analisti).
Atmosfera creata de intermediari, media, oficialitati vis-a vis de listarea unui pachet de actiuni la Hidroelectrica este extraordinara, toti ne semnaleaza o mare oportuntate, ceea ce nu se intampla aproape niciodata cand bursele au cazut foarte mult si preturile sunt cu adevarat atractive.
Cu ale cuvinte, avem actiunile unei companii fara indoiala valoroase, dar care vine cu un profit greu de egalat anii urmatori, pe o piata bursiera care arata optimist si cu o campanie de promovare agresiva in spate.
Nu pare sa semene cu profilul clasic al oportunitatii, descris mai sus, riscurile nu sunt scoase in evidenta si toata lumea pare concentrata pe refrenul –“ce poate merge prost aici?”.
Nu inseamna ca actiunile Hidroelectrica nu sunt un pariu bun, niste actiuni de dividend tocmai bune de pilon central intr-un portofoliu diversificat, doar ca n-ar fi foarte prudent sa alocam din start, purtati de valul campaniilor de informare, toti banii disponibili pentru investitii la bursa doar in acest IPO.
Cand nu sunt intrunite toate conditiile pentru o oportunitate veritabila, putem folosi strategia achizitiilor esalonate, astfel incat, chiar daca folosim o parte din banii disponibili pentru oferta publica a Hidroelectrica, sa avem puse de-o parte si resursele pentru viitoare achizitii, trimestriale sau lunare, pentru a obtine in final o medie cat mai buna.
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News