top banner

Care ar putea fi investitia anului 2025?

19 Iulie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Foto Unsplash.com

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix. 
Bursa a mers nesperat de bine in 2024, ca si in 2023, o performanta surprinzatoare avand in vedere cum se derulau ostilitatile in toamna anului 2022 (corectii majore, piete bear, preturi enorme la utilitati, dobanzi in crestere). 
Dobanzile au continuat sa urce,, dar preturile la energie s-au calmat si, in final, si inflatia a dat semne de cumintire astfel incat o parte a bancilor centrale a dat deja startul unor reduceri de dobanda. 
Bursele au crescut insa mai peste tot in ultimele 18 luni,, iar performanta indicelui BET in 2024 este de +21% iar in ultimele 12 luni de +42%.
Care sunt provocarile economiei in 2025
Ar putea merge lucrurile la fel de bine si in 2025 de vreme ce dobanzile abia si-au inceput scaderea? Din pacate, in ecuatia pe care trebuie sa o ia in calcul investitorii, pe langa necunoscuta reprezentata de dobanzi este si cea legata de politica fiscala. 
O politica fiscala croita in ultima vreme pe necesitatile electorale, cu stimulente si plafonari care au ramas din pandemie, dar cu adancirea deficitelor bugetare si a datoriei publice. Anul 2025 poate fi anul ajustarilor fiscale, iar puterea de cumparare a consumatorilor va fi afectata in mai mare masura de nivelul noilor taxe si impozite decat de reducerea dobanzilor la credite, care nu va fi oricum una brusca. 
Si oricum, ce a crescut cu 40% in ultimele 12 luni ar putea sa faca si pasi inapoi.
De remarcat ca in ultimul an, randamentul la dividend pentru marea majoritate a actiunilor listate a ajuns inferior dobanzilor la titlurile de stat. Exceptiile au fost Histroelectrica cu 10%, Conpet-7,4%, Nuclearelectrica-7,5%, SNP-5,8% (dar aici ar putea urma dividende suplimentare in toamna)
Piata imobiliara s-a miscat la randul sau nesperat de bine, date fiind dobanzile aflate la maxime istorice. 
Indicele imobiliare.ro ce monitorizeaza evolutia preturilor/mp pentru apartamentele din Bucuresti indica o crestere de 13,2%, pana la 1.745 euro/mp din iunie 2023 (+22% pentru apartamentele noi si +12% pentru cele vechi). Iasiul are o crestere de 14%, Clujul de 12%, Constanta de 10%, Timisoara de 9,2%. 
O previzibila reducere a cererii solvabile in cazul inaspririi politici fiscale ar putea sa contrabalanseze reducerea dobanzilor (mai putini se vor califica pentru creditul dorit, iar asta va pune presiune pe oferta). 
Dobanzile se reduc, dar raman atractive
Dobanzile la termen s-au redus la randul lor, atat la depozitele bancare (mai mult), cat si la titlurile de stat. 
De semnalat ca titlurile de stat sunt plasate acum in zona dobanzilor real pozitive odata cu scaderea inflatiei (pleaca de 6% pe an, neimpozabil, in vreme ce inflatia in iunie a fost de 4,9%, iar trendul este de scadere pentru urmatoarele 12 luni) si exista si cateva banci care ofera dobanzi nete real pozitive in acest moment (TBI Bank, ProCredit Bank, First Bank, OTP Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Patria Bank, Vista Bank, Libra Bank, CEC Bank).
Este de asteptat ca oferta statului sa se plaseze in continuare peste cea a bancilor pe partea de randamente, autoritatile incercand sa mute o parte din povara finantarii dinspre mediul bancar spre populatie (in prima jumatate a anului 2024 s-a ajuns deja ca 10% din datoria publica emisa in acest an sa fie achizitionata de posesorii de titluri de stat).
Pentru detinatorii de titluri Fidelis, scaderea dobanzilor ar putea aduce si aprecieri ale cotatiilor (cand dobanzile urca pretul obligatiunilor scade si viceversa) la bursa. 
In concluzie, instrumentele cu venit fix ar putea fi plasamentul anului 2025, atat in lei, cat si in euro, pe fondul incertitudinii fiscale si necesitatii unor ajustari mai dure in economie (inclusiv deprecieri ale cursului), iar titlurile de stat sunt avantajate in fata depozitelor bancare si obligatiunilor corporative prin prisma dobanzilor mai bune, neimpozabile, si a garantiei suverane. 
Informatiile si interpretarile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”.

07 Aug 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul