top banner

Ce ne rezerva pietele financiare in 2022?

27 Decembrie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Ce ne rezerva pietele financiare in 2022?

Euforia plasamentelor in actiuni si crypto poate pali sau chiar lasa locul depresiei, preturile mari la energie vor fi corectate abia dupa inchiderea unor mari capacitati industriale, pretul imobiliarelor si dobanzile vor merge in sens invers.
Asensiunea burselor, dupa prabusirea istorica din primavara anului 2020, pe fondul lockdownului din marile economii ale lumii, a fost alimentata mai putin de revenirea cererii, cat de programele masive de stimulare a economiilor pe fondul unor dobanzi ajunse la minime istorice. 

Acum, perceptia tinde sa se schimbe. Pe partea de pandemie, avem noi vaccinuri, antivirale si observatia ca noua varianta a virusului e mai blanda in manifestari, desi mai contagioasa, iar asta ne apropie de faza in care pandemia se transforma in endemie. De altfel, mai multe voci oficiale, de la tribune de unde inainte de raspandea panica, vorbesc mai mult sau mai putin voalat despre asta (vezi declaratiile recente dinspre conducerea Pfizer si OMS). 

Iar pe partea care tine de economie, inflatia a devenit déjà o problema, cu preturile la energie batand noi recorduri si cu bancile centrale puse sub presiune. 

Bursele privesc spre corectie

Perspectiva ridicarii dobanzilor nu e bine primita de burse, pentru ca in acest mod o parte a investorilor poate migra dinspre actiuni spre obligatiuni, atrasi de randamentele in crestere. 
In plus, dividendele vor iesi mai sifonate din comparatia cu depozitele la termen, in conditiile in care profitul companiilor poate fi afectat de cresterea dobanzilor, in special a celor mai indatorate. 

Volatilitatea si scaderea lichiditatii in pietele mici, precum BVB, anunta deja o posibila schimbare de trend. Va fi deci spatiu mai redus pentru plasamente private si oferte publice, desi companiile se vor prezenta cu rezultatele bune din 2021. 

Cei care vor sa mentina portofolii de actiuni ar trebui sa se orienteze spre companiile fara datorii mari, a caror oferta depinde mai putin de ciclicitate, iar legat de energie-mai degraba din sfera de productie decat din cea de distributie si furnizare. 

Sa nu uitam ca furnizorii cumpara acum la preturile mari din piata si chiar daca vom avea o corectie a cotatiilor la gaze si energie electrica fortata de inchiderea unor mari capacitati (primele semnale ingrijoratoare vin dinspre Alro si Azomures), ei vor trebui sa isi acopere costurile mari de achizitie in conditiile scaderii consumului. 

Activele cele mai speculate pot fi cele mai lovite

O corectie a burselor ar putea afecta in principal activele care crescusera semnificativ in ultimii ani, vezi actiunile companiilor din IT de pilda, dar si Raiul speculatiilor-piata crypto. 

Cresterile exponentiale de acolo se datoreaza senzatiei ca indiferent de context monedele virtuale nu pot decat sa creasca dar...asta credeau si detinatorii bulbilor de lalea acum cateva secole in Olanda. 

Imobiliarele si dobanzile

Pretul imobiliarelor e strans legat de cel al dobanzilor bancare. Cand creditul e ieftin si accesibil, cererea din piata creste, iar proprietatile se scumpesc. 

Cand creditul devine mai scump, cererea solvabila se reduce (creste ponderea ratelor in venituri), iar dezvoltatorii isi reduc pretentiile. 

In cazuri limita, o parte din dezvoltatori se pot confrunta la randul lor cu probleme in cazul in care au folosit parghia creditelor prea lejer, deci atentie la achizitiile “prin rate la dezvoltator”. 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.



Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul