Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.
Daca in ultimii ani codul fiscal operabil intre 2018 si 2022 prevedea ca optionala plata CASS pentru veniturile din investitii care nu depaseau 12 salarii minime brute pe tara, din 2023 acest prag este mutat la 6 salarii minime brute.
Daca salariul minim brut ar ramane la finalul anului la valoarea din ianuarie 2023, adica 3.000 lei, asta ar presupune ca toti cei care obtin venituri din dividende, dobanzi, speculatii cu acțiuni in acest an mai mari de 18.000 lei ar datora din 2024 10% pentru contributia de sanatate.
Asta in conditiile in care statul oricum retine un impozit de 10% din dobanzile bancare aplicat la sursa si, din 2023, un impozit de 8% pe dividende retinut tot la sursa (majorat de la 5% aplicat in 2022).
Ce inseamna aceste praguri?
Sa presupunem ca un investitor a plasat bani in depozite bancare in ianuarie 2023 in valoare de 200.000 lei pentru care va primi in acest an o dobanda de 9%. Mai are si actiuni la bursa in valoare de 100.000 lei pentru care ar putea primi pe parcursul anului dividende de 8.000 lei.
Dobanda la termen este de 18.000 lei din care statul retine la sursa 10%, adica investitorul nostru va ramane cu 16.200 lei.
Din cele 8.000 lei primiti ca dividende se retine un impozit de 640 lei si ramane un venit net de 7.360 lei.
Rezulta un venit total de 23.560 lei din care ar trebui sa se retina inca 10% pentru sanatate (2.356 lei), deci investitorul nostru care incaseaza dobanzi si dividende in acest an ar trebui sa puna de-o parte respectiva suma pentru taxele din 2024.
Exista alternative? Daca dobanzile bancare la termen risca sa ne modifice pragul de impozitare (ar putea depasi 6 salarii minime brute pe tara) o solutie poate fi mutarea unei parti din bani in titluri de stat, unde nu exista impozit pe dobanda, si in acest fel se diminueaza sumele totale datorate Fiscului.
Pentru dividende nu exista insa alternative, exceptand poate mutarea investitiei in companii de crestere, care folosesc profitul pentru dezvolotare si nu isi recompenseaza investitorii cu dividende.
Atentie la pierderile la bursa
Din acest an cota de impozitare de 10% aplicata castigului net anual din activitatea de tranzactionare la bursa va fi redusa la 1% sau la 3% tinand cont de perioada de detinere a actiunilor (mai mare, respectiv mai mica de 365 zile).
Cota redusa de impozitare se va aplica tuturor tranzactiilor realizate in castig, incepand cu 1 ianuarie iar conform noilor prevederi, pierderile fiscale nu se compenseaza si nu se reporteaza.
Calculul, retinerea si declararea, precum si plata impozitului sunt in sarcina brokerilor iar clientul va fi degrevat de aceste etape, realizate in mod individual pana acum. Impozitul va fi retinut, la data tranzactiei, pentru fiecare operatiune realizata in castig.
Cu alte cuvinte, sunt penalizate speculatiile (pierderile nu pot fi compensate) iar investitorii vor trebui sa se cencentreze mai mult pe conservarea capitalului din acest an decat pe obtinerea de castiguri pe termen scurt.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News