Administratorul Fondului Proprietatea (FP), Franklin Templeton, opereaza inca o reducere a activului net in urma ajustarii valorii detinerilor la Hidroelectrica, dupa o operatiune similara care a avut loc in septembrie.
Administratorul fondului estima recent ca activele FP se vor reduce cu cel putin 5% in noiembrie, in urma ajustarii valorii detinerilor la Hidroelectrica (ponderea celor 20 de procente detinute de FP la Hidroelectrica reprezinta acum 78% din activele FP).
Un pas facut si in septembrie de altfel, cand valoarea detinerilor FP la Hidroelectrica a fost redusa cu peste 400 milioane lei fata de august.
Apropierea listarii de anul viitor impune noi ajustari, pentru ca in ciuda profiturilor mari ale companiei in acest an, apar semnale care indica o posibila afectare a castigurilor anii viitori.
Astfel, productia de energie in hidrocentrale a scazut cu 21% in intervalul ianuarie-octombrie 2022 in Romania raportat la intervalul ianuarie-octombrie 2021, pe fondul secetei extinse.
In plus, a aparut o noua legislatie care obliga producatorii sa vanda energia electrica la un pret plafonat catre distribuitori si furnizori, iar compania de stat a preluat pe banda rulanta clientii de retail ai altor companii, garantandu-le cel mai mic pret din piata.
Cum a evoluat profitul Hidroelectrica si ponderea in portofoliul PF
Profitul raportat la 9 luni de Hidroelectrica a fost de 3,5 miliarde lei in 2022, mai mare decat cele 3 miliarde lei raportate in tot anul 2021 si mult mai mare decat profitul din 2020, de 1,4 miliarde lei.
Automat, evaluarile FP au fost ajustate in sus in ultima vreme, cotand detinerile la Hidroelectrica la o valoare din ce in ce mai mare.
In octombrie 2020, cand nimeni nu vorbea de criza de energie, iar preturile erau tinute jos de pandemia care chinuia intreaga planeta (reducerea activitatii economice a afectat toate preturile), FP avea active de 9,79 miliarde lei, iar ponderea detinerilor la Hidroelectrica era de numai 48,1% (4,7 miliarde lei).
In octombrie 2021, activele FP erau evaluate la 12,37 miliarde lei, iar ponderea detinerilor la Hidroelectrica urcase la 58,47% (7,23 miliarde lei). Apoi valoarea detinerilor la Hidroelectrica a fost trasa iar in sus lunile urmatoare, in linie cu cresterea profitului, ajungand la 12,5 miliarde lei in august 2022.
O posibila evaluare a companiei
Listarea din 2023, de la inceputul anului, va fi doar la BVB (listarea duala nu a fost aprobata de actionariat), iar investitorii vor avea sub ochi profitul din 2022.
Un an exceptional si, poate, irepetabil in viitorul apropiat.
Scaderea productiei, a preturilor pe bursa OPCOM, noua politica de reglementare, nu sunt argumente solide in favoarea unei investitii, pornind de la actuale evaluari ale FP.
Chiar daca un investitor incepator ar fi incantat calculand raportul dintre pret si profit (PER) pentru actiunile Hidroelectrica bucurandu-se ca acesta e nesperat de mic, un investitor profesionist (fonduri de investitii, fonduri de pensii, etc) stie ca PER-urile reprezinta povesti despre trecut, iar viitorul afacerilor companiei poate arata foarte diferit.
Astfel incat administratorul FP ar putea parea suoeroptimist actuala evaluare a companiei (de aproape 3 ori mai mult decat in 2020 si mai mult decat dublu raportat la octombrie 2021), in contextul in care conditiile din piata tind sa se schimbe.
Daca includem si inevitabilul discount care garanteaza incheierea cu succes a unei oferte de asemenea dimensiuni, mai realista ar fi o evaluare pornind de la rezultatele Hidroelectrica din 2021.
Anul 2020 a fost exceptional in sens negativ (pandemia) iar 2022 este exceptional in sens pozitiv (criza din energie si explozia preturilor), dar o detinere pe termen lung in Hidroelectrica se va bucura, probabil, de profituri medii mai apropiate de anul 2021 decat de 2020 sau 2022.
Iar la un profit anual de 3 miliarde lei si un PER estimat de 10, o evaluare mai realista a valorii companiei ar fi undeva in jurul valorii de 30 de miliarde lei.
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News