Divizia de administrare de active a BRD propune doua fonduri de investitii cu durata de viata prestabilita, alocare balansata a plasamentelor si reducerea graduala a riscului.
Practic cei care investesc in cele doua fonduri isi fixeaza ca orizont de retragere anii 2035 si 2045 iar politica de investitii a adminstratorilor este setata pe alocarea banilor la inceput preponderent in actiuni si directionarea spre final a resurselor pentru obligatiuni si instrumente monetare.
In acest mod s-ar putea profita de preturile mai mici ale companiilor listate la bursa in aceasta perioada iar fondurile si-ar reduce expunerile mai riscante progresiv.
Pentru investitori astfel de vehicole seamana cu fondurile de pensii care asigura un venit suplimentar in momentul retragerii, avantajul fiind ca isi pot alege singuri “pensionarea” in 2035 sau 2045 si pot opta pentru o anumita strategie de investitii pana atunci, ceea ce la un fond de pensii private clasic nu este posibil, alocarea intre active fiind mai putin flexibila.
Despre ce fonduri este vorba
BRD Orizont 2035 are setata tinta de retragere pentru investitori in anul 2035, alocarea fondurilor este intial orientata spre actiuni iar ulterior procentul destinat achizitiilor de obligatiuni si depozite va creste progresiv pana cand in preajma anului 2035 fondul va arata ca unul monetar, cu risc minim, si fara multe actiuni in portofoliu.Fondul avea la sfarsitul lunii august 190 de investitori si active de 2,1 milioane lei.
BRD Orizont 2045 de pilda porneste in anul de debut cu o alocare de 90% pe actiuni si 10% in instrumente cu venit fix iar in anul anul 2044 ar urma sa ajunga la doar 6% investitii in actiuni si 94% in obligatiuni si instrumente ale pietei monetare. Fondul are active de 2 milioane lei in prezent.
Desi retragerile pot fi facute in orice moment, ca la celelalte fonduri de investitii deschise, alocarea pe clase de active pentru Orizont 2035 si Orizont 2045 este aliniata pentru randamente optime pentru orizontul de timp 2035 și 2045 iar investitorii sunt sfatuiti sa nu faca rascumparari pana atunci.
Subscrierile se fac prin unitatile bancare BRD-GSG iar comisionul de administrare este de 1,5% din activul net pe an.
Cui se adreseaza astfel de fonduri?
In primul rand, e vorba de persoane care se pot lipsi de bani pentru cativa ani buni si care pot face abstractie de oscilatiile din pietele de capital pana atunci. Deci nu investim toti banii in astfel de plasamente ci le folosim ca oportunitate de diversificare.
In al doilea rand, o parte din investitori o pot reprezenta chiar cei care vor iesi la pensie in preajma anilor 2035 si 2045 si care vor sa aibe la dispozitie resurse suplimentare in acele momente, filosofia lor de investitii acceptand o doza mai mare de risc initial.
Chiar daca strategia descrisa de administratori pentru cele doua fonduri ar putea fi replicata si pe cont propriu de investitori, care ar economisi astfel comisionul de administrare, de cele mai multe ori nu se intampla asta din lipsa de timp si disciplina.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News