top banner

Fondurile de pensii inghit lichiditatea bursei

02 Noiembrie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Fondurile de pensii inghit lichiditatea bursei

Foto Unsplash.com

Prin achizitii constante, fondurile de pensii din Pilonul II au ajuns sa controleze peste o treime din actiunile liber transferabile la BVB, pentru multe companii mari ponderea acestora fiind chiar mai mare. 
Este concluzia unei analize realizate de Mihai Caruntu, vicepresedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania in buletinul pe luna octombrie al AAFBR, unde a monitorizat ponderea detinerilor fondurilor private de pensii Pilon II in free-float-ul companiilor listate la BVB (actiunile care nu sunt detinute de investirori semnificativi si care pot fi tranzactionate de micii investitori, cele care dau de fapt lichiditatea zilnica). 
Acesta arata ca in cazul mai multor emitenti ponderea fondurilor de pensii in free-floatul companiilor listate ajunge la 40-55%. 
Cate procente detin fondurile de pensii  din actiunile celor mai importanti emitenti
Dupa 15 ani de acumulari sistematice, fondurile de pensii au ajuns sa controleze o buna parte din actiunile tranzactionabile la bursa ale companiilor din indicele BET. 
Fenomenul a fost evidentiat foarte bine in cazul ofertei publice Hidroelectrica, unde fondurile de pensii au achizitionat aproape jumatate din actiunile disponibile. 
Iata mai jos o lista a detinerilor cumulate ale fondurilor de pensii Pilon II la cateva mari companii de la BVB, in paranteza fiind trecut free-float-ul real: OMV Petrom-13,4% (21,1%), Hidroelectrica-9,4% (19,9%), Banca Transilvania-25,8% (100%), FP-30,9% (86,8%), Romgaz-15,7% (30%), BRD-16,9% (39,8%), Nuclearelectrica-9% (17,5%), Medlife-36,7% (60,8%), Electrica-22% (51,2%), Transgaz-20,1% (41,5%), Transelectrica-18,5% (41,3%), Digi-11,9% (35,4%), TTS-21,4% (74,7%), Aquila-22% (33%), Teraplast-22,9% (53,2%), BVB-20,5% (100%), etc. 
Singura solutie-iesirea pe pietele externe-cu dezavantajele aferente
In conditiile in care contributiile lunare din partea participantilor se tot acumuleaza, iar ponderea fondurilor din Pilonul II in actionariatul companiilor listate la BVB tot creste, iesirea in pietele externe poate reprezenta o supapa de luat serios in considerare, cu dezavantajele aferente pentru economia interna. 
„Inevitabil, este de asteptat ca fondurile obligatorii sa realizeze in anii urmatori plasamente preponderent in actiuni listate pe alte piete de valori mobiliare reglementate din Uniunea Europeana, care ocupa in prezent doar 5% din expunerea totala pe actiuni a fondurilor pilon II. Astfel, in absenta unui flux de listari de noi companii de dimensiuni semnificative la Bucuresti, fondurile obligatorii de pensii vor fi fortate catre un “export” indirect de economisire interna” subliniaza Mihai Caruntu. 
Fondurile Pilon II domina autoritar piata economisirii nebancare
Fondurile obligatorii de pensii reprezinta de departe cea mai importanta acumulare de economisire interna nebancara, activele lor nete (VAN), la sfarsitul lunii august 2023, fiind de circa 23 miliarde euro. 
Astfel, sectorul pensiilor private a devenit substantial mai reprezentativ comparativ cu industria fondurilor deschise de investitii a carei dezvoltare nu a cunoscut acelasi succes, nivelul activelor lor nete situandu-se sub pragul de patru miliarde de euro. 
Iar fondurile deschise diversificate si pe actiuni, au o valoare cumulata a activelor nete de un miliard de euro, ceea ce inseamna mai putin de 30% din activele totale ale fondurilor deschise. 
Cu alte cuvinte, fondurile mutuale romanesti cu actiuni in portofoliu continua sa aiba un impact marginal asupra bursei de la Bucuresti. Acelasi lucru se poate afirma si in ceea ce priveste fondurile facultative de pensii, in conditiile in care valoarea activelor lor nete era de numai 0,9 miliarde euro, din care expunerea pe actiuni era de 232 milioane euro, se mai arata in analiza publicata de AAFBR.  
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul