Principalele companii listate la BVB si-au anuntat propunerile de dividend din profitul anului 2022 iar bancile nu isi vor recompensa in acest mod actionarii. Cele mai generoase raman companiile energetice de stat.
Cu o inflatie care a sarit de 15% anul trecut si o corectie de aproximativ 11% la nivelul indicelui BET (sa nu uitam insa ca in 2021 am avut o apreciere de 33% a indicelui), investitorii de data recenta sperau sa recupereze o parte din declinul valorii portofoliilor din dividendele aferente profiturilor inregistrate anul trecut.
Mai ales din zonele in care s-a castigat bine la nivel de rezultate financiare, adica energie ori banci, dar unde cotatiile au suferit totusi corectii importante anul trecut (-26% BRD, -13% Banca Transilvania, -9% OMV Petrom, -9% Nuclearelectrica, -3% Romgaz, etc).
Actionarii bancilor nu vor primi nimic in 2023
Sectorul bancar a raportat astfel rezultate in crestere, pe seama apetitului mare de creditare la inceputul anului dar si a cresterii dobanzilor in a doua jumatate a anului.
Banca Transilvania a raportat un profit de 2,4 miliarde lei fata de 2 miliarde lei in 2021 iar BRD a anuntat un profit preliminat de 1,33 miliarde lei fata de 1,31 miliarde lei in 2021.
Cu toate astea in convocatoarele AGA pentru actionari nu a aparut vreo propunere de dividend, in concordanta cu recomandarile Consiliului National de Supraveghere Macroprudentiala de la sfarsitul anului trecut, cand bancilor li se indica sa foloseasca profitul pentru capitalizare in contextul unor ani mai complicati la orizont.
Energia e in continuare regina dividendelor
Daca bancile nu isi vor recompensa actionarii, producatorii de energie vor fi in continuare foarte iubiti pentru generozitatea lor
In convocatorul Nuclearelectrica se cere aprobarea aprobarea valorii totale a dividendelor brute in valoare de 1, 28 miliarde lei, adica a valorii dividendului brut pe actiune in valoare de 4,25lei.
Este mai mult decat dublu raportat la dividendul din 2022 (1,97 lei/actiune), pe seama cresterii profitului net de la 1 miliard lei la 2,7 miliarde anul trecut, un an in care pretul energiei electrice a explodat in primele 6 luni ale anului.
Raportat la ultima cotatie a actiunilor, de peste 45 lei, avem un randament al dividendului de aproape 10%, ceea ce bate in acest moment dobanzile bancare la termen sau titlurile de stat. Nu inseamna insa ca acest dividend va fi repetabil si in 2024, preturile la energia electrica comprimandu-se intre timp.
SNP Petrom propune un dividend in valoare brută de 0,0375 lei/acțiune, care se transpune într-o creștere anuală de 10% (0,0341 lei a fost dividendendul din 2022). Este o decizie dezamagitoare pentru actionari in contextul in care profitul companiei a urcat anul trecut la 10,3 miliarde lei, de peste 3 ori cel din 2021 (2,8 miliarde lei) desi randamentul la dividend nu este chiar mic (peste 8% la ultima cotatie).
Romgaz a inaintat o propunere de divident brut de 3,42 lei/acțiune, din care 3,30 lei/acțiune aferent rezultatului anului 2022 și 0,12 lei/acțiune aferent rezultatului reportat. La o cotatie bursiera apropiata de 40 lei/actiune, reprezinta un randament de peste 8%, ca si in cazul Petrom, peste ce se ofera in prezent in piata monetara.
Transporatatorii de energie, vesti impartite
Cresterea preturilor la energia electrica a afectat mult marjele companiilor care o transporta astfel incat dividendele nu sunt mari aici. Bine ca exista totusi de vreme ce in prima parte a anului se raporau pierderi considerabile.
Electrica propune astfel un dividend brut de 0,1178 lei/actiune, fata de 0,45 lei cat se platea un an in urma. Profitul companei a fost in final de 558 milioane lei dupa ce in primele 6 luni exista o pierdere de 157 milioane lei iar in 2021 compania a incheiat cu pierderi comparabile cu tot profitul raportat in 2022.
In acest caz, vorbim mai degraba de un profit realizat din reglementari contabile si cum pierderile anterioare trebuie acoperite la randul lor actionarii vor primi mai putin pe partea de dividende.
Transelectrica propune un dividend brut pe actiune de 0,71 lei. Un randament sub 3% la cotatia in jur de 24 lei a actiunilor, de apreciat insa avand in vedere contextul general din piata energiei in 2022.
Mult mai bine au stat transportatorii de produse petroliere in anul ce a trecut iar Conpet a propus stabilirea valorii dividendului brut în cuantum de 6,87 lei/ acțiune. La ultima cotatie de 75 lei/actiune, avem un randament de 9%.
Cea mai mare scadere a valorii dividendelui o avem la Transgaz, de la peste 14 lei cu un an in urma la mai putin de 1 leu (0,70 lei) acum, pe fondul unei politici de investitii mai generoase ca in alti ani asumate de companie.
Din zona companiilor non-energetice avem Aquila cu un dividend propus de 0,04077 lei/actiune (la cotatii de 0,6880 lei), cu un randament de aproximativ 6%, TTS cu un dividend propus de 0,55 lei/actiune (la cotatii de 12,6 lei (peste 4% randament) sau Fondul Proprietatea cu un dividend propus de 0,05 lei la cotatii de 2,1 lei (sub 3% dar in acest caz castigurile investitorilor vin si din rascumpararile periodice de actiuni operate de companie care cresc valoarea actiunilor ramase).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News