top banner

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

07 August 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Foto Unsplash.com

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”. 
La inceputul lunii august, piata muncii din SUA dadea cateva semne de slabiciune. Numarul de noi locuri de munca create in iulie fusese de numai 114.000 fata de estimarile de 175.000 si cele 179.000 de joburi create in iunie, iar somajul urca pentru a patra luna consecutiv, de la 4,1% in iunie la 4,3% in iulie. 
Desi datele nu aratau bine, practica arata ca noi revizuiri se petrec constant si investitorii nu ar fi avut motive atat de mari de panica, mai ales in Asia (luni 5 august indicele bursei japoneze se corectase cu 12% dupa o scadere de 6% vineri, indicii din SUA avusesera la randul lor corectii de 3-4%). 
Din Asia venea insa o veste chiar mai neplacuta. Banca Japoniei a decis pe neasteptate la finalul lunii trecute sa majoreze rata dobanzii de la 0,1% la 0,25% (inflatia este 2,8% in Japonia) semnaland totodata ca intentioneaza sa isi reduca programul achizitiilor lunare de obligatiuni de stat (va „tipari” deci mai putin).
Cum ne afecteaza carry trade-ul?
Cele doua vesti-slabiciunile economiei americane care reclamau o reducere a dobanzii de politica monetara in SUA (5,25% in prezent), si cresterea dobanzilor in Japonia, un trend abia la inceput, afecteaza o miscare speculativa cunoscuta drept carry trade. 
Investitorii imprumuta o moneda unde dobanzile sunt jos si fac plasamente in alta moneda unde dobanzile sunt sus (mai exact, se cumpara titluri de stat japoneze, se pun drept garantie pentru un imprumut in yeni la dobanzi sub 1% , yenii sunt schimbati pentru dolari cu care se cumpara bonduri americane cu randamente de peste 4%, dar si actiuni, iar diferenta intre intre randamente este incasata de speculator. 
Iar daca dolarul se apreciaza fata de yen (cum s-a intamplat din ianuarie pana in iulie 2024, de la 140 yeni/dolar la 160 yeni/dolar), lucrurile sunt si mai bune. 
Numai ca odata cu cresterea dobanzilor in Japonia adaugata la scaderea lor iminenta in SUA, acel diferential de dobanda nu a mai fost la fel de atractiv, mai ales in perspectiva.
O parte din investitori au inceput sa inchida pozitiile din SUA, sa transforme dolarii in yeni pentru a-si inchide datoriile din Japonia (fapt ce a dus la aprecierea yenului rapida pana la 145 yeni/dolar) si apoi sa revina pe plasamente mai defensive in SUA (pretul bondurilor s-a apreciat, anticipand si scaderea dobanzilor -cand dobanzile scad, pretul bondurilor creste, si viceversa)
Avem explicatia umflarii burselor din 2023-2024
Cei care s-au intrebat cum de a fost posibil sa avem apreciere a burselor in ultimii doi ani pe fond inflationist, slabiciuni ale economiei si dobanzi in crestere accelerata (doar urmau sa fie afectate profiturile companiilor indatorate), au acum un raspuns in carry trade-speculatiile pe diferentialul de dobanda, a caror valoare a fost estimata la cateva trilioane de dolari. 
De altfel, in SUA, piata care da tonul pietelor de capital globale, cresterile s-au concentrat mai ales in jurul companiilor lichide, cei 7 fantastici, de unde se putea face exitul mai usor - citeste pe Conso „Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa.”
Celelalte burse au preluat trendul, desi rezultatele companiilor nu tineau pasul cu aprecierea cotatiilor dar, in an electoral mai peste tot in lume, acest fapt a fost aplaudat de autoritati. 
Ce urmeaza? 
Cum speculatiile pe diferentialul de dobanda isi vor pierde atractivitatea treptat, odata cu schimbarea politicii monetare din SUA, pe termen mediu am putea avea chiar o piata in scadere simultan cu dobanzile in crestere, cel putin pana cotatiile se aseaza pe paliere mai sustenabile din perspectiva multiplilor bursieri (PER, randament la dividedend, etc). 
Pe termen foarte scurt, orice vanzare agresiva aduce recuperari care pot fi spectaculoase, dar prudenta trebuie sa fie cu atat mai mare pentru investorii incepatori. 
Sa ne amintim cum pe durata anului 2008 am tot auzit recomandari de cumparare a actiunilor care ajunsesera la preturi din ce in ce mai atractive, dar minimul a fost atins abia in martie 2009. Deci trebuie lasata o perioada mai lunga pentru ca pietele sa atinga un nou echilibru inainte de a vana oportunitati. 
Informatiile si interpretarile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul