Bursa de Valori a inceput anul 2022 pe o tendinta de scadere a lichiditatii, desi s-au bifat noi maxime istorice pentru indicele BET, iar volatilitatea poate fi cuvantul de ordine pentru acest an.
Daca ultimele 3 zile de tranzactionare de anul trecut aduceau valori ale tranzactiilor de aproximativ 40 milioane lei, doar in 2 dintre primele 7 zile de tranzactionare din 2022 am avut valori de aproximativ 37 milioane lei, saptamana trecuta consemnandu-se si un minim la 16 milioane lei (sa nu uitam ca tranzactiile sunt numarate de fapt doua ori, atat cele de cumparare cat si cele de vanzare).
Asta in condtiile in care indicele BET a depasit totusi maxime istorice in acest interval, fapt ce denota mai putin entuziasm din partea cumparatorilor decat ar lasa sa se vada cotatiile in urcare.
Cum te protejezi de volatilitate?
Mai multi analisti ai fenomenului bursier considera ca 2022 va fi un caracterizat de oscilatii ample iar per total, va fi greu de replicat avansul consemnat de indici anul trecut, un an in care investitorii au sarbatorit revenirea cererii in economie dupa lockdown-ul din 2020.
Actiuni care fusesera sub presiune in 2021, pe fondul cresterii preturilor din energie (vezi furnizorul Electrica sau consumatorul industrial Alro) au acum miscari de revenire, companiile producatoare (Romgaz, Nuclearelectrica) isi tempereaza cresterile, avem cresteri de dobanda si presiune pe companiile cu datorii mai mari dar si inflatie in crestere si refugiere a deponentilor de pe depozitele la termen nemultumiti de dobanzile real negative-in concluzie un an complicat.
Cea mai mare vulnerabilitate la aceasta oscilatie a cotatiilor si perceptiilor bursiere o au cei care au expunere maxima pe 1-2-3 emitenti, iar nimerirea unor companii afectate de noile dezvoltari din economie poate provoca corectii neplacute ale valorii portofoliului.
Singura modalitate de protectie pentru cei care nu vor sa isi lichideze acum detinerile la bursa in asteptarea unor vremuri mai clare din perspectiva trendului ar fi sa se diversifice cat mai mult, pentru a diminua posibilele efecte negative in cazul emitentilor afectati si de a beneficia de cresterile companiilor care vor traversa mai usor aceasta perioada (sectorul IT ar putea sa scape mai ieftin de exemplu de criza din energie, daca nu alegem emitenti deja supraevaluati).
Cum pariem pe indicele BET
Putem replica cosul BET fie pe cont propriu, dar asta ar presupune eforturi considerabile pentru a achizitiona si a monitoriza toate companiile din indice, in ponderile lor exacte, sau alegand un ETF (un fond de investitii listat la bursa).
ETF Bet Patria-Tradeville este sigurul astfel de fond care se tranzactioneaza la BVB sub simbolul TVBETETF si care urmareste evolutia indicelui principal al bursei- BET.
Cine nu a cochetat pana acum cu bursa ar putea sa incerce acest produs care ofera principalele actiuni listate fara ca investitorul sa isi mai bata capul cu monitorizarea lor, plasamentul fiind de fapt in indice.
Primul pas este deschiderea contului de investitii la un broker, iar cumpararea si vanzarea de unitati de fond se fac simplu si rapid, la fel ca procedura de tranzactionare a actiunilor la bursa.
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News