Dinamica pieței fondurilor deschise, strategia investitorilor, creșterea popularității ETF-urilor, instrumentele care lipsesc pieței locale au fost printre temele abordate în discuția purtată de Conso cu Horia Gustă, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).
La nivelul anului trecut, investitorii, atât cei instituționali, cât și cei de retail, și-au menținut încrederea în administratorii de fonduri, ceea ce a condus, în 2024, la o creștere a activelor administrate cu 30% și la o apropiere rapidă de pragul de un milion de investitori.
„Fondurile de investiții în acțiuni au fost printre cele mai căutate de către investitorii români în ultimii doi ani dacă ne uităm la procentul de creștere al investitorilor. Dacă ne uităm la numărul total al investitorilor, observăm în continuare că fondurile de investiții de obligațiuni și instrumente cu venit fix au peste 320.000 de investitori, fiind cea mai accesată clasă de fonduri”, spune Horia Gustă.
Cele mai recente date centralizate de AAF arată că activele nete ale celor 246 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna februarie până aproape de pragul de 50 miliarde lei (49,4 miliarde lei, respectiv 9,9 miliarde euro), iar intrările nete ale lunii au totalizat 97 milioane lei (19,5 milioane euro).
Pe categorii de fonduri, activele nete ale celor 94 de fonduri deschise locale au crescut în luna februarie cu 1,8%, până la 27,5 miliarde lei (5,53 miliarde euro), iar în anul 2025 au crescut cu 3,5%.
Dar nu a fost o evoluție liniară, investitorii au început să simtă turbulențele de pe marile burse ale lumii încercând să își protejeze banii operând retrageri din fondurile cu expuneri pe bursă. Astfel, fondurile de acțiuni au înregistrat, în luna februarie, ieșiri nete (-11,3 milioane lei), la fel cele de randament absolut (-4 milioane lei) și cele diversificate (-1,7 milioane lei).
Activele nete exprimate în lei ale celor 116 fonduri deschise străine distribuite în România au crescut în luna februarie cu 0,5%, până la 2,3 miliarde lei (0,46 miliarde euro), iar în anul 2025 au crescut cu 3,3%.
„Per total, cuvântul de ordine pe piața de asset management la început de an este acela de prudență, 2025 fiind marcat încă de la început de incertitudini, determinate de politicile economice ale SUA, evoluția războiului din Ucraina și situația economică și politică internă”, subliniază Horia Gustă.
Investițiile recurente, strategia investitorilor locali
La ultima dezbatere cu reprezentanții industriei de asset management din România, organizată la jumătatea lunii martie de ASF și BVB, concluzia administratorilor de fonduri a fost aceea că investitorii români au dat dovadă de maturitate, chiar și într-un an dificil cum a fost 2024, continuând să investească recurent și profitând de prețurile scăzute pentru a cumpăra, în loc să iasă din piață în momentele de volatilitate.
„Acest comportament indică o creștere a nivelului de educație financiară și a încrederii în piață, investitorii conștientizând că cele mai bune oportunități de investiție apar după perioade de volatilitate, iar cei care rămân în piață sunt cei care beneficiază cel mai mult”, spune Gustă.
Observația administratorilor de fonduri este că tot mai mulți români și-au creat o disciplină și preferă investițiile recurente, constante, chiar și cu sume mici, aceasta fiind o strategie eficientă pentru a evita deciziile emoționale, indiferent de fluctuațiile pieței, și pentru a obține randamente bune pe termen lung.
Președintele AAF observă că ETF-urile (fonduri de investiții ce copiază structura unui indice sau au expuneri pe diferite sectoare de activitate, n.n.) au început să câștige popularitate și în România în condițiile în care majoritatea investitorilor de retail din România preferă investițiile prudente în instrumente sigure.
Ce instrumente financiare lipsesc în acest moment în România?
Deși piața de capital și cea de asset management din România au crescut semnificativ în ultimii 10 ani, rămânem în urma altor piețe din Europa, care au o diversitate mai mare în ceea ce privește oportunitățile de investiții.
„Vedem că piața ETF-urilor este în continuă expansiune - și este foarte bine că este așa -, și sperăm ca această piață să se diversifice tot mai mult în anii următori cu o serie de ETF-uri sectoriale sau tematice. Apoi, din experiența altor piețe de capital mai mature, la noi vedem lipsa unor produse derivate pe indici și acțiuni românești, lipsa lichidității pe obligațiunile corporative, lipsa legislației pentru crearea unor mari fonduri imobiliare listate (Real Estate Investment Trusts), etc.”, subliniază Horia Gustă.
În ceea ce privește activele cu potențial de performanță în anii următori, Gustă privește spre companiile de tehnologie și AI, care atrag investiții masive ca urmare a digitalizării continue și a dezvoltării constante a inteligenței artificiale, companiile care activează în zona energiei regenerabile, în contextul tranziției de la sursele tradiționale de energie spre energia verde, metalele prețioase și metalele rare, care sunt din ce în ce mai căutate, ca urmare a dezvoltării tehnologice.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News