top banner

Solutii financiare pentru romanii cu minim 100.000 euro

02 Iunie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Solutii financiare pentru romanii cu minim 100.000 euro

Foto Unsplash.com

BT a lansat un serviciu de Premium Banking pentru clientii din Bucuresti, unde accesul se face de la minimum 75.000 euro, majorand plafonul pentru private banking la 200.000 euro, limita existenta si la BCR. UniCredit fixeaza un prag de 1 milion euro. 
Serviciul de private banking este unul exclusivist, care se adreseaza clientilor bine mobilati financiar si presupune cateva servicii si produse inaccesibile clientilor uzuali. 
Un bancher “personal” cu care clientul tine legatura, dobanzi si curs valutar preferentiale, cumparari de titluri de stat din piata secundara, investitii in active financiare listate pe pietele externe prin intermediul diviziei de brokeraj a bancii, administrare activa de portofoliu, carduri dedicate, etc. Nu in ultimul rand, solutii de finantare mai avantajoase. 
Banca Transilvania s-a gandit sa lanseze un soi de anticamera pentru clentii cu resurse peste medie, dar care nu se incadreaza inca in categoria private banking, incercand simultan sa limiteze numarul celor care beneficiaza deja de cele mai bune servicii in divizia de private banking.
4.500 de clienti private banking la BT
Astfel, banca a anuntat ca lanseaza Premium Banking, segment de business care vine cu servicii dedicate persoanelor cu economii sau investitii intre 75.000 si 200.000 de euro la banca si in companiile Grupului Financiar BT, respectiv cu venituri lunare de cel putin 10.000 de lei, primite in  contul bancar de la BT. 
Acest serviciu se adreseaza pentru inceput exclusiv clientilor din Bucuresti, iar incepand cu anul viitor va fi disponibil in zonele din tara in care sunt cei mai multi clienti BT cu acest profil. 
De asemenea, Banca Transilvania modifica pragul de incadrare in nisa Private Banking, de la 100.000 de euro la 200.000 de euro. BT are acum aproape 4.500 de astfel de clienti, cu economii si investitii de peste 2 miliarde de euro.
In prezent, doua sedii BT, in Bucuresti si Cluj-Napoca, sunt destinate colaborarii cu clientii Private Banking, iar servicii exclusive sunt disponibile si in Brasov, Constanta, Iasi, Oradea, Sibiu, Timisoara si Targu Mures, fara a exista insa sucursale dedicate. Clientii Premium Banking au la dispozitie patru sedii BT in Bucuresti.
Cu bancher personal, administrator de fond sau pe cont propriu?
Private bankingul este oferit de principalele banci din Romania, iar unele dintre aceste servicii au chiar denumiri dedicate. 
De pilda, de la Raiffeisen Bank aflam ca paleta de produse si servicii bancare oferite „clientilor Friedrich Wilhelm Raiffeisen” include depozitele bancare si solutiile de economisire clasice, extrase de cont centralizate, operatiuni de schimb valutar si produse conexe, tranzactii de cont zilnice si pana la accesarea casutelor de valori”.
Ca si la Banca Transilvania, la BCR plafonul minim pentru clientii private banking este de 200.000 euro. Sunt insa cazuri in care accesul la astfel de servicii se face pornind de la sume considerabile, precum la UniCredit Bank ce fixeaza o suma minima de 1 milion de euro. 
Evident, spatiul si disponibilitatile de negociere in relatia cu banca si diviziile sale de asset management va fi mai mare in cazul serviciilor de premium sau private banking decat in cazul achizitionarii unor servicii separate de la alte entitati tot in calitate de clilent premium, desi nu este obligatoriu ca serviciile din pachtele de private banking sa fie la cele mai mici costuri din piata.
Cum in cazul celor cu resurse financare apreciabile timpul este bine dramuit, un bancher dedicat conteaza mult. 
La capitolul dezavantaje putem mentiona raportarea la plafoanele de garantare-100.000 euro pentru deponenti si 20.000 pentru investitorii in actiuni din Romania. Aderarea la serviciile de private banking presupune depasirea acestor plafoane, cel putin pe anumite sectiuni, prin limitele fixate de unele banci legate de sumele minime pentru accesarea acestor servicii. 
Intrebarea care se pune este daca aceste pachete ofera un avantaj competitiv in comparatie cu aceleasi produse achiztionate separat, in calitate de deponent, investitor in actiuni aflat in relatie cu un broker clasic, investitor in fonduri mutuale, titular de card exclusivist, etc. 
Sau de investitor intr-un fond mutual, care ofera pentru clientii cu bani si optiunea conturilor administrate (practic, societatea de administrare construieste un mini-fond mutual pentru fiecare client cu sume apreciabile, dupa regulile de diversificare impuse de acesta).
Bineinteles, raspunsurile difera de la caz la caz si de la administrator (banca) la administrator, ceea ce ar trebui sa ne determine sa comparam ofertele de cateva ori pe an, daca ne calificam pentru astfel de produse, pentru a vedea daca nu s-au produs schimbari majore de care sa putem profita. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii
Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

La ultima sa întâlnire din septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a luat decizia importantă de a stabili ratele dobânzilor la 3.50%, cu scopul de a reactiva creșterea economică și de a menține inflația sub control. Această măsură a afectat direct atât băncile, cât și investitorii din întreaga Europă.

14 Oct 2024 | Investitii
Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”.

07 Aug 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul