Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a facut publice evaluarile a 8 companii listate, analize care tin cont de impactul asupra mediului (E-Environment), relatia cu entitatile care au interese in respectiva afacere (S-Social) si respectarea principiilor de guvernanta corporativa (G).
Scorurile fac parte din rapoartele pregatite de Sustainalytics, o companie cu 25 de ani de expertiza ESG la nivel global, in cadrul colaborarii cu BVB si sunt disponibile din 8 februarie pe platforma BVB Research Hub.
Pentru inceput, scorurile sunt disponibile pentru doar 8 companii listate: Antibiotice Iasi, BRD Groupe Societe Generale, Farmaceutica Remedia, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast, Transgaz si Bursa de Valori Bucuresti.
Standardele ESG (Environmental, Social, Governance) reprezinta un set de norme pe care investitorii le pot lua in calcul in procesul investitional. Ne referim la jucatori institutionali, fonduri de investitii care au ca obiectiv plasamentele in companii care respecta principiiile sustenabilitatii, a interactiunii cu impact negativ cat mai redus asupra mediului
Potrivit comunicatului BVB, lansarea primelor scoruri ESG pe piata de capital locala are loc intr-un context global favorabil in care totalul activelor investite in fonduri care iau in considerare criteriile ESG in alocarea investitiilor reprezinta aproximativ o treime din totalul activelor globale, iar fondurile de investiii dedicate strategiilor ESG au active de peste 2,2 trilioane dolari. Initiativa BVB este justificata deci prin mentinerea vizibilitatii afacerilor locale pe plan international.
De ce sunt importante scorurile ESG?
Companiile listate considera ca in viitor accesul la finantari ar putea fi conditionat de scorurile ESG, probabil mai mult de componenta “E” a acestora.
“Aceasta performanta este rezultatul preocuparii continue a managementului Antibiotice pentru implementarea criteriilor ESG. Credem ca acest rezultat va genera un plus de incredere in relatia cu actionarii, investitorii nostri dar si in relatia cu ceilalti stakeholderi. Azi mai mult ca niciodata, raportarea ESG a devenit cu atat mai importanta cu cat in viitorul apropiat, accesul la capital va fi conditionat si de performanta pe care o vom inregistra la acest capitol”, spune Liviu Vatavu, director executiv Guvernanta Corporativa si Juridic, Antibiotice Iasi.
Pentru investitorii individuali insa este de asteptat, cel putin pentru moment, ca multipli bursIeri consacrati (raportul pret/profit-PER, randamentul la dividend) sa cantareasca in continuare mai mult decat impactul asupra mediului si calitatea guvernantei corporative.
Cu ce scoruri se lauda companiile analizate
Sunt 5 mai multe tipuri de scoruri publicate pentru companii pe site-ul BVB.
ESG Risk Score masoara amploarea riscurilor ESG negestionate de catre companie. Un scor mai scazut semnific? o amploare mai limitata a riscurilor ESG negestionate. Dintre companiile analizate cel mai scazut scor il are Farmaceutica Remedia, scor 16,7.
ESG Ranking Score indica clasarea companiei la nivelul subindustriei in care este incadrat? conform metodologiei Sustainalytics. O clasare mai ridicata semnifica o performanta ESG mai buna in comparatie cu companiile similare din universul acoperit de Sustainalytics. Cel mai bun rezultat-Antibiotice, in top 5% companii analizate din sectorul sau.
Indicatorul Exposure Score calculat de Sustainalytics ia in considerare specificul subindustriei in care activeaza compania dar si caracteristici individuale ale sale, precum modelul de business. Un scor mai mai mare indica o expunere mai ridicata a companiei la riscuri ESG materiale. Cel mai mare scor dintre cele 8 companii (cele mai mari riscuri) il are OMV Petrom-scor 68.
Indicatorul Management Score evalueaza daca riscurile ESG identificate sunt gestionate de catre managementul companiei, pe baza programelor, practicilor si politicilor disponibile public. Un scor mai ridicat indica o performanta mai buna a managementului in administrarea riscurilor ESG identificate. Tot OMV Petrom se bucura insa de cea mai buna performanta a managementului in gestionarea riscurilor ESG-scor 79.
Momentum-indica evolutia parametrului ESG Risk Rating fata de perioada anterioara analizata. Un scor negativ reprezinta o imbun?tatire a nivelului riscurilor ESG negestionate. Cel mai bun scor il are aici Nuclearelectrica-scor -21.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News