Sezonul dividendelor debuteaza la BVB intr-o nota moderata, avem rare ocazii cand randamentul se apropie de rata inflatiei si multe majorari de capital cu actiuni gratuite, semn ca emitentii tin bine cash-ul intr-o perioada dominata de incertitudini.
La BVB se confrunta doua scoli de gandire. Pe de o parte, sunt investitorii care doresc sa compare permanent dividendul potential cu randamentul dobanzilor la termen si rata inflatiei, felicitandu-se ca nu au pastrat banii la banca. Pe de alta parte sunt cei care fac abstractie de dividend, pentru a plasa banii in companii cu rate mari de crestere, care le pot multiplica mai usor investitia.
Daca in perioadele de crestere economica si vremuri calme geopolitic, multa lume vrea actiuni de crestere, cand norii se aduna la orizont dividendele isi recastiga prestigiul (cand actiunile scad, conteaza foarte mult sa ai un dividend alb pentru zile negre).
Ei bine, ca o concluzie pentru raportarile de pana acum, multe companii se dovedesc la fel de increzatoare in forta economiei ca in 2021 si nu isi recompenseaza prea generos investitorii cu dividende, desi perspectivele s-au schimbat radical, dobanzile sunt in crestere, inflatia a decolat, apropierea razboiului de granite a dilatat aversiunea investitorilor straini la risc, etc.
Rezultate si propuneri de dividende la principalii emitenti
TTS a anuntat o propunere de dividend de 0,595 lei/actiune, platibil in iunie, dar si o majorare de capital cu acordarea de actiuni gratuite prin incorporarea unor rezerve. La ultimul pret de tranzactionare, din 22 martie, randamentul la dividend este de 3%.
SNP Petrom a propus un dividend de 0,0341 lei/actiune, echivalentul unui randament de 7,1%, printre cele mai bune de la BVB in acest moment. De remarcat ca Petrom este beneficiara noii strategii de sprijin a consumatorilor impotriva cresterii preturilor la energie, producatorii de gaze urmand sa fie exceptati de la impozitarea veniturilor exceptionale in conditiile in care vor furniza gaze la pret reglementat CET-urilor si consumatorilor individuali. Deci am putea avea dividende bune si in 2023.
BRD-GSG a propus un dividend de 1,285 lei/actiune, la un randament de 7,3%. Nu exista depozite la termen care sa bata oferta BRD, nici macar titluri de stat (cea mai mare dobanda este de 5,4% la 3 ani) dar sa nu uitam ca spre deosebire de SNP, profitul BRD se poate contracta in 2022 daca dobanzile isi continua cresterea, iar creditele noi se vor acorda ceva mai greu.
Fondul Proprietatea a propus un dividend de 0,125 lei, echivalent unui randament de 6,3%. De urmarit daca vom avea o oferta publica de vanzare pentru actiunile Hidroelectrica pe final de an, conform promisiunilor autoritatilor. Fondul Proprietatea isi poate vinde in acest caz o parte dintre detineri (are 20% din companie), iar dividendele din 2023 ar putea fi foarte mari.
Transgaz a propus un dividend de 15,6 lei, echivalent unui randament de 7,2%. In acest caz, cresterea preturilor la gaze in ultima perioada va presupune ajustari ale consumului si e greu de crezut ca vom avea si in 2023 un randament similar.
Un caz interesant la Electrica, unde s-a propus un dividend de 0,45 lei/actiune, ceea ce duce randamentul la dividend la 5%. Compania a terminat anul 2021 pe pierderi masive (700 milioane lei fata de un profit de 387 milioane lei in 2020), iar dividendul acordat incearca sa ofere o palida consolare investitorilor care si-au vazut actiunile corectandu-se drastic in ultimele luni.
Antibiotice Iasi a propus un dividend de 0,0031 lei/actiune, cu un randament de sub 1%, usor sub ce oferea in 2021 (0,0033 lei/actiune) desi profitul a crescut de la 25 milioane lei la 29 milioane lei. Concurentul sau Biofarm a propus un dividend de 0,024 lei/actiune, cu un randament de 3,4%.
Bursa de Valori propune un dividend de 0,9592 lei/actiune echivalent unui randament de 3,4%.
Sphera Franchise Group a propus un dividend de 0,9021 lei/actiune, randament de 5,8%. Compania a fost afectata in 2021 si 2021 de pandemie, clientela restaurantelor fiind filtrata natural dar din acest an poate reveni pe profit mai consistent odata cu ridicarea restrictiilor.
Chimcomplex Borzesti a propus un dividend de 0,196 lei/actiune, randament de 1,1%. Mare atentie aici, mai ales ca este o companie unde actiunile au crescut foarte mult in 2021-cresterea preturilor la gaze a ridicat problema restrangerilor de activitate in industria chimica, fapt ce se va reflecta asupra profitului.
O singura exceptie in meciul cu inflatia-Conpet Ploiesti a propus un dividend de 7,28 lei/actiune care presupune un randament de 9,3%. Dar, cand pretul petrolului sunt in crestere, profitul Conpet scade, transportand cantitati mai mici.
Companiile din zona IT merg pe actiuni gratuite
AROBS Transilvania ofera 1 actiune gratuita la 1 detinuta, CC Conections 10 actiuni gratuite la 1 detinuta, Softbinator Technologies 3 actiuni gratuite la 1 detinuta, Bittnet Systems o actiune gratuita la 10 detinute, 2 Performant 1 actiune gratuita la 1 detinuta, iar Safetech innovations da 3 actiuni gratuite la 1 detinuta dar si un dividend de 0,25 lei/actiune (randament de 2%).
Dintre companiile mici si medii care au mai anuntat dividende sa enumeram Aerostar Bacau (0,15 lei/actiune), Oil Terminal (0,0072 lei/actiune), Aages Targu Mures (0,2 lei/actiune-randament de 5,8%), Compa Sibiu (0,0143 lei/actiune), Prefab Bucuresti (0,144 lei/actiune), SIF Oltenia (dividend de 0,03 lei/actiune), SIF Banat (0,06 lei/actiune), Farmaceutica Remedia Deva (dividend de 0,05 lei/actiune), Bermas Suceava (0,075 lei/actiune), MAM Bricolaj (0,22 lei/actiune), Artego Tg Jiu (0,42 lei/actiune, randament 3,5%), Vrancart (dividend de 0,0042 lei/actiune, randament de 2,3%).
De precizat ca dividendele anuntate sunt brute iar cuantumul lor trebuie aprobat de AGA, majoritatea companiilor avand adunarile generale ale actionarilor la finalul lui aprilie.
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News