In cazul in care utilizatorul a incheiat un contract de leasing, a achitat contravaloarea avansului si a receptionat autovehiculul (sau obiectul contractual) semnand procesul verbal de predare-primire, se considera ca avem un contract de leasing valid care isi produce efectele juridice pentru ambele parti conform clauzelor contractuale agreate.
In marea majoritate a contractelor de leasing, nici utilizatorul si nici finantatorul nu pot cere unilateral incetarea contractului de leasing prin reziliere de plin drept, fara existenta unei culpe a unei parti sau a alteia.
Declararea culpei din partea Finantatorului poate fi invocata in cazul nerespectarii obligatiilor prevazute de Art. 9 din OG 51/1997 lit. a – f. Cazurile de culpa a utilizatorului sunt precizate in lege in cadrul art. 10 si pot fi suplimentate in cadrul contractului de leasing semnat de parti (obligatiile utilizatorului).
Daca nu avem de-a face cu nici un caz care sa se incadreze intr-una din situatiile descrise mai sus, contractul de leasing nu are temei pentru a fi contestat/denuntat. Astfel utilizatorul nu este in masura sa solicite finantatorului returnarea sumelor platite cu titlu de avans, iar incetarea platilor conform contractului (ratele de leasing) va conduce la constatarea unui caz de culpa a utilizatorului, caz in care finantatorul poate cere executarea silita intocmai a obligatiilor utilizatorului conform contractului de leasing cu plata de daune interese sau rezilierea de plin drept a contractului de leasing fara punerea in intarziere cu plata de daune interese.
In situatia, intalnita destul de rar, in care utilizatorul nu mai doreste continuarea contractului de leasing imediat dupa intrarea in posesia obiectului contractual, din motive subiective/personale, cea mai eficienta solutie prin care isi recupereaza mare parte din sumele deja platite finantatorului cu titlu de avans, este cesionarea (novatia) contractului de leasing catre un alt utilizator.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News