Întrebare
Pentru un credit de nevoi personale, fara girant fara ipoteca, ce fel de dobanda imi recomandati (fixa sau variabila)? Ce sanse sunt ca in 5 ani suma de rambursat sa fie mai mica in cazul dobanzii variabile fata de dobanda fixa? (ex: BRD fixa, ING variabil
Creditele cu dobanda fixa au avantajul ca ofera clientului siguranta ca va plati pana la scadenta aceeasi rata lunara, indiferent de modul in care evolueaza dobanzile pe piata.
Bineinteles, daca rata lunara este una prea mare, aceasta facilitate nu mai conteaza atat de mult pentru client, deoarece nu face altceva decat sa-i garanteze ca finantarea va fi la fel de scumpa pana la scadenta.
Atunci cand se compara doua imprumuturi – unul cu dobanda variabila si altul cu dobanda fixa - trebuie analizat modul in care dobanzile vor fluctua pe parcursul contractului. De exemplu, la un credit de nevoi personale pe 5 ani, clientii trebuie sa tina cont de perspectivele dobanzilor in aceasta perioada.
Astfel, in cazul unui imprumut in lei, tendinta dobanzilor va fi una de scadere, pe fondul reducerii inflatiei. In consecinta, dobanda fixa ar trebui sa fie mai mica decat cea variabila, deoarece ar trebui sa includa viitoarele scaderi ale ratelor dobanzilor la lei.
In caz contrar, o dobanda variabila este mult mai avantajoasa pentru client, deoarece ii va permite sa beneficieze de conjunctura favorabila a pietei si sa plateasca rate mai mici in timp.
Tot pe baza aceluiasi rationament, in situatia in care ratele de dobanda se asteapta sa creasca, este normal ca dobanzile fixe sa fie mai mari decat cele variabile.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News