Întrebare
Se poate recupera avansul de 50% platit unei firme de leasing, in conditiile in care firma de leasing rezilieaza contractul din vina utilizatorulu ? Pun aceasta intrebare deoarece firma respectiva finanteaza in acest caz doar 50 % si isi recupereaza si bun
In momentul in care finantatorul este nevoit sa rezilieze contractul de leasing din culpa utilizatorului , se va afla in situatia de a cauta solutii pentru a-si acoperi cat mai mult (de preferat complet) pierderile financiare generate cu acest prilej .
Mai concret si pornind de la exemplul sugerat de dvs , societatea de leasing a reziliat un contract de leasing in care utilizatorul achitase un avans de 50% si cateva rate (nu se specifica exact numarul ratelor) si ulterior a recuperat bunul .
In acest caz societatea de leasing, care a achitat catre furnizor bunul in proportie de 100%, va cauta sa valorifice autoturismul recuperat pe piata libera ptr a-si recupera “cealalta jumatate” din pretul platit . Insa aici aspectele care intervin pot sa fie dintre cele mai diverse si practic vor influenta direct si hotarator pretul obtinut de societatea de leasing la revanzarea bunului .
Se stie deja ca valoarea de piata unui autoturism se depreciaza foarte rapid, mai ales in primul si al doilea an de contract cu deosebire, si mult mai putin ulterior (exista uzura morala si fizica). In plus finantatorul efectueaza de cele mai multe ori cheltuieli cu reposesia masinii, cu aducerea acesteia intr-o stare tehnica adecvata spre a putea fi vanduta si de asemenea cheltuieli cu taxele datorate statului la inchiderea contractului de leasing.
In plus la data la care se reziliaza contractul trebuie acoperite din pretul obtinut prin revanzarea masinii toate restantele si penalitatile aferente contractului de leasing inregistrate pana la acest moment.
Asadar daca vom cuantifica foarte atent toate aceste cheltuieli pe care finantatorul le face ulterior rezilierii contractului de leasing si le comparam cu pretul obtinut la revanzarea masinii pe piata libera , vom constata cu surprindere ca sunt multe cazuri in care firma de leasing inregistreaza pierderi si foarte rar putem vorbi despre profit.
In concluzie la rezilierea unui contract de leasing sunt foarte rare cazurile in care firma de leasing reuseste sa-si acopere integral costurile ocazionate , dar si mai rare cele in care putem vorbi de inregistrare de profit (susceptibil de a fi inapoiat fostului utilizator).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News