Prin prevederile pct. 11 5 si 116 din Normele metodologice de aplicare a Titlului II din Legea nr.571/2003, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cele aduse prin Hotararea Guvernului nr.488/2009, elaborate in aplicarea dispoziþiilor art.18 alin.(2) din Codul fiscal sunt precizate situatiile in care contribuabilul platitor de impozit nu datoreaza impozit minim precum si perioada pentru care acest impozit nu se datoreaza.
In conformitate cu prevederile art.233 din Legea nr. 31 privind societatile comerciale, republicata, dizolvarea unei societati are ca efect deschiderea procedurii lichidarii, societatea pastrandu-si personalitatea juridica pana la terminarea operatiunii de lichidare, care potrivit art.260 alin.(1) din acelasi act normativ, poate dura pana la 5 ani.
De asemenea, mentionam ca in aceasta perioada persoana juridica realizeaza venituri rezultate din operatiunile de lichidare, respectiv din vanzarea imobilelor si orice avere mobiliara, lichidarea si incasarea creantelor si din alte operatiuni de comert referitoare la lichidare, etc.
Aceste venituri intra in baza impozabila pentru determinarea impozitului pe profit si implicit sub incidenta prevederilor art.18 alin.(2) din Codul fiscal.
In situatia in care un contribuabil este in lichidare, perioada impozabila pentru acest platitor de impozit pe profit se incheie la data la care nu mai exista ca persoana juridica, respectiv data radierii la Registrul Comertului.
In acest sens, daca un contribuabil se radiaza in trimestrul II al anului 2009, acesta va parcurge urmatoarele etape de determinare a sumei impozitului datorat pentru acest trimestru:
a) calcularea impozitului pe profit aferent trimestrului II al anului 2009, in conformitate cu prevederile Titlului II din Codul fiscal;
b) incadrarea in transa de venituri totale anuale prevazuta la art. 18 alin. (3) din Codul fiscal in functie de veniturile totale anuale înregistrate la 31 decembrie al anului 2008, din care se scad veniturile prevazute la art. 18 alin. (4) din Codul fiscal;
c) stabilirea impozitului minim pe perioada 1 mai -pana la data radierii, stabilit pe baza transei de venituri totale anuale determinata potrivit lit. b), recalculat pentru aceasta perioada (suma impozitului minim anual aferent transei se imparte la 365 zile calendaristice, rezultatul se inmulteste cu numarul de zile de la data de 1 mai pana la data radierii);
d) compararea impozitului pe profit aferent trimestrului II cu impozitul minim pe perioada cuprinsa intre 1 – data radierii si plata impozitului la nivelul sumei celei mai mari.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News