Întrebare
Buna ziua ! Va rog sa-mi dati si mie un sfat pentru urmatoarea situatie: in cazul in care, in urma decesului persoanei care a contractat un credit de nevoi personale (fara ipoteca sau giranti) , sotia mostenitoare nu a mai reusit sa plateasca ratele, poat
Presupunand ca acel credit a fost contractat ca datorie personala de catre sotul decedat iar sotia supravietuitoare a acceptat mostenirea pur si simplu, atunci aceasta va fi tinuta sa plateasca datoria din credit atat cu bunurile mostenite cat si cu bunurile proprii, intrucat patrimoniul succesoral se confunda cu patrimoniul propriu.
Daca respectiva casa a fost dobandita in timpul casatoriei, in coproprietate cu o alta/alte persoana/persoane, banca creditoare va putea solicita partajul si va putea sa urmareasca pretul obtinut din executarea silita a acesteia in limita cotei parti ce apartine sotiei ca bun comun, cat si partea ce i-a revenit prin mostenire de la sotul decedat.
De asemenea, atat timp cat mostenirea a fost acceptata pur si simplu, banca va putea sa execute silit si alte bunuri apartinand sotiei supravietuitoare, daca exista.
In situatia in care mostenirea a fost acceptata sub beneficiu de inventar, sotia mostenitoare va raspunde doar pana la concurenta bunurilor succesorale, neputand fi urmarita asupra bunurilor personale.
In masura in care exista mai multi mostenitori legali care au acceptat mostenirea pur si simplu, atunci acestia raspund pentru datoria din creditul bancar proportional cu partea ce le revine din bunurile succesorale.
In practica judecatoreasca s-a consacrat solutia potrivit careia, pana la partajul succesoral, bunurile succesorale, in speta cota parte din casa ce a apartinut defunctului, pot fi urmarite pentru intreaga creanta din credit bancar, care are natura de creanta chirografara din informatiile prezentate, fara ca bancii sa-i poata fi opusa diviziunea de drept a pasivului succcesoral.
Astfel, daca la mostenirea sotului defunct au venit sotia supravietuitoare si fratele, fara alti mostenitori, iar acceptarea mostenirii s-a facut pur si simplu, banca va putea sa exercite urmarirea silita imobiliara avand ca obiect casa aflata in coproprietatea sotiei si a fratelui, inainte de partaj pentru intreaga creanta, iar dupa partaj impotriva fiecaruia pentru partea din creanta proportionala cu partea ce le-a revenit din mostenire dar impreuna pentru intreaga creanta.
De asemenea, in masura in care valoarea casei nu acopera datoria din credit, banca poate sa urmareasca mostenitorii acceptanti pur si simplu si asupra bunurilor personale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News