Întrebare
Am contractat un credit de nevoi personale in euro, in vederea achitarii unui avans pentru o precontractare de casa. Mentionez ca in momentul incheierii precontractului de casa eram casatorit, iar in contractul de credit de nevoi personale figurez ca si &q
As raspunde ca problema nu este pusa cum trebuie, si am de semnalat cateva aspecte:
In ceea ce priveste creditul, atat timp cat este facilitate pentru “nevoi personale" si deci nu avem destinatia precisa a banilor, este o obligatie pur si simplu. In acest caz ori cei doi soti cad de acord in cadrul unui partaj voluntar, ori se adreseaza instantei, care, in hotararea de divort, va partaja ea insasi si drepturile si obligatiile (preluarea intregii obligatii de catre unul din cei doi soti s-ar putea compensa cu anumite bunuri ramase in proprietatea sa).
Daca ne referim la imobil, daca exista doar un precontract, cei doi soti nu detin drept de proprietate asupra imobilului, ci doar, eventual, prima optiune la cumpararea imobilului, pe o anumita perioada de timp stabilita in contract. Deci nu au cum sa partajeze imobilul. Doar in urma perfectarii contractului de vanzare cumparare vor putea face acest lucru si deja am avea o alta situatie juridica, independenta de obligatia actuala. In cazul acela, imobilul se va partaja prin cele doua operatiuni descrise mai sus. In privinta avansului, probabil ca exista o clauza conform careia, in cazul neperfectarii cumpararii, vanzatorul va restitui avansul sau multiplu de aceasta suma. Iar banii vor fi impartiti, de asemnea, asa cum am descris mai sus.
Solutia cautata de catre client ar putea fi urmatoarea: in urma unui acord cu banca si cu sotia, aceasta din urma preia intreaga obligatie, (bineinteles daca se incadreaza din punct de vedere al analizei bancii), sotul renuntand si la obligatie, si la probabil, existenta fidejusiune.
- fie divortul se pronunta inaintea perfectarii cumpararii imobilului si, atunci, in urma partajului, se va mentiona ca intreaga suma avans a fost achitata de catre sotie, motiv pentru care aceasta va deveni, in urma cumpararii, singura proprietara si totodata singura tinuta de achitarea restului de pret;
- fie divortul se pronunta ulterior cumpararii, si atunci, la partaj, se va mentiona un cuantum mai ridicat al contributiei banesti in cazul sotiei, partile intelegandu-se sau instanta pronuntandu-se.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News