Legea nr. 31/1990 – Legea societatilor comerciale prevede urmatoarele:
Art. 207
Capitalul social poate fi redus prin:
a) micsorarea numarului de actiuni sau parti sociale;
b) reducerea valorii nominale a actiunilor sau a partilor sociale;
c) dobandirea propriilor actiuni, urmata de anularea lor.
(2) Capitalul social mai poate fi redus, atunci cand reducerea nu este motivata de pierderi, prin:
a) scutirea totala sau partiala a asociatilor de varsamintele datorate;
b) restituirea catre actionari a unei cote-parti din aporturi, proportionala cu reducerea capitalului social si calculata egal pentru fiecare actiune sau parte sociala;
c) alte procedee prevazute de lege.
Capitalul social este definit ca suma tuturor aporturilor efectuate de asociati in vederea constituirii si functionarii unei societati comerciale. Acesta are o dubla semnificatie atat juridica cat si contabila. Din punct de vedere juridic, capitalul social reprezinta gajul general al creditorilor, iar din punct de vedere contabil acesta se distinge de activul patrimonial al societatii. In momentul constituirii societatii, capitalul social este egal cu activul patrimonial, insa pe masura ce societatea obtine profit, activul patrimonial depaseste capitalul social.
Capitalul social este divizat in:
- actiuni in cazul societatilor pe actiuni si in comandita pe actiuni. O actiune nu poate avea o valoarea mai mica de 0,10 lei;
- parti sociale in cazul societatii cu raspundere limitata. O parte sociala nu poate fi mai mica decat 10 lei;
- parti de interes in cazul societatii in nume colectiv si societatii in comandita simpla.
Legea 31/1990, cu modificarile in vigoare instituie urmatoarele plafoane minime de capital social pentru societatile comerciale.
(1) Capitalul social al societatii pe actiuni sau al societatii in comandita pe actiuni nu poate fi mai mic de 90.000 lei. Guvernul va putea modifica, cel mult o data la 2 ani, valoarea minima a capitalului social, tinand seama de rata de schimb, astfel incat acest cuantum sa reprezinte echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro.
(2) Cu exceptia cazului in care societatea este transformata intr-o societate de alta forma, capitalul social al societatilor prevazute la alin. (1) nu poate fi redus sub minimul legal decat daca valoarea sa este adusa la un nivel cel putin egal cu minimul legal prin adoptarea unei hotarari de majorare de capital in acelasi timp cu hotararea de reducere a capitalului. In cazul incalcarii acestor dispozitii, orice persoana interesata se poate adresa instantei pentru a cere dizolvarea societatii. Societatea nu va fi dizolvata daca, pana la ramanerea irevocabila a hotararii judecatoresti de dizolvare, capitalul social este adus la valoarea minimului legal prevazut de prezenta lege.
Art. 11
(1) Capitalul social al unei societati cu raspundere limitata nu poate fi mai mic de 200 lei si se divide in parti sociale egale, care nu pot fi mai mici de 10 lei.
Legea nr. 31/1990 – Legea societatilor comerciale mai prevede:
Daca se constata o pierdere a activului net, capitalul social subscris va trebui reintregit sau redus inainte de a se putea face vreo repartizare sau distribuire de profit.
Adunarea generala extraordinara se intruneste ori de cate ori este necesar a se lua o hotarare pentru:
g) reducerea capitalului social sau reintregirea lui prin emisiune de noi actiuni;
(1) Reducerea capitalului social va putea fi facuta numai dupa trecerea a doua luni din ziua in care hotararea a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
(2) Hotararea va trebui sa respecte minimul de capital social, atunci cand legea il fixeaza, sa arate motivele pentru care se face reducerea si procedeul ce va fi utilizat pentru efectuarea ei.
Modalitatea de finantare a pierderilor din exercitiile precedente prin reducerea capitalulului social reprezinta ultima solutie de acoperire a acestora deoarece, exista anumite riscuri, cel mai mare fiind cel al reducerii capitalului social sub minimul legal.
In aceste conditii, daca in perioada legala de gratie, capitalul social nu este completat de catre actionari pana la minimul legal, entitatea respectiva risca a se desfiinta. Din punct de vedere contabil, modificarile patrimoniale vizeaza reducerea soldului debitor al contului rezultat reportat, care evidentiaza pierderea din exercitiile precedente si diminuarea capitalului social, ca sursa de finantare a acestuia.
Adriana Furtuna este expert contabil.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News