Întrebare
Am o societate , o masina in leasing , din lipsa banilor am intarziat cu plata ratei intr-o luna. Societatea de la care am leasing ma obliga sa achit masina acum in totalitate ,invocandu-mi insolventa si sa platesc contravaloarea masinii in avans pana la t
Art. 15 din OG 51/1997 prevede ca "Daca în contract nu se prevede altfel, in cazul in care locatarul/utilizatorul nu executa obligatia de plata integrala a ratei de leasing timp de doua luni consecutive, calculate de la scadenta prevazuta in contractul de leasing, locatorul/finantatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar locatarul/utilizatorul este obligat sa restituie bunul si sa plateasca toate sumele datorate, pana la data restituirii in temeiul contractului de leasing."
Este posibil ca in contractul de leasing sa fie prevazut expres ca se reziliaza contractul in conditiile neexecutarii obligatiei de plata a ratei dupa o luna, iar in consecinta utilizatorul va trebui sa returneze obiectul leasingului societatii de leasing, toate celelalte rate de leasing devenind scadente.
Totodata, art. 3 pct. 1 lit. b din legea 85/2006 prevede ca "insolventa este prezumata ca fiind vadita atunci cand debitorul, dupa 30 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de unul sau mai multi creditori".
Prin urmare, societatea de leasing este indreptatita sa solicite insolventa utilizatorului, daca intr-un termen de 30 de zile de la scadenta nu a achitat debitele. Cuantumul minim al creantei, pentru a putea fi introdusa cererea creditorului, este de 30.000 lei.
Raspunzand punctual, contractul de leasing poate fi repus in vigoare numai cu acordul societatii de leasing. In practica, societatea de leasing are dreptul (nu obligatia) de a incasa atat ratele restante, cat si penalitati de intarziere. Prin contract pot fi stabilite si alte comisioane.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News