top banner

De ce creditele sunt mai scumpe in Romania decat in strainatate?

28 Octombrie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Bancile romanesti acorda credite mai scumpe in euro decat bancile din Occident atat pentru ca au costuri mari mari cu atragerea resurselor, cat si din cauza concurentei mai slabe de pe piata autohtona.
Euribor este dobanda la care o banca de prim rang este dispusa sa crediteze alta banca de prim rang de pe piata monetara interbancara denominata in euro.
In consecinta, Euribor este costul minim la care se pot obtine fonduri in euro. Majoritatea bancilor vor plati insa mai mult daca doresc sa se imprumute de pe piata internationala.
Costul depinde, in principal de riscul de tara, dar si situatia financiara a bancii. Romania se numara printre statele Uniunii Europene cu cele mai inalte niveluri de risc. In consecinta, bancile romanesti vor putea imprumuta fonduri la un cost mai ridicat decat banci din Franta, Germania sau Austria.
Insa fondurile denominate in euro nu se obtin numai de pe piata internationala. Cum in Romania majoritatea bancilor sunt subsidiare ale unor mari jucatori europeni, exista un flux de finantare de la bancile mama. Acestea imprumuta de cele mai multe ori banii pentru a obtine randamente mai mari decat pe piata locala, astfel ca acest lucru se rasfrange si in tintele de profit ale bancilor romanesti. Prin urmare, ele sunt nevoite sa acorde credite mai scumpe pentru a-si multumi actionarii.
O alta sursa de la care care bancile obtin euro sunt din depozitele atrase de la populatie si companii. Avand in vedere ca dobanzile oferite in Romania la economiile in euro sunt printre cele mai mari din Europa, si costul creditelor acordate va urma in consecinta aceeasi tendinta.
Si cadrul de reglementare aduce costuri suplimentare pentru bancile autohtone. Daca in zona euro, rata rezervelor minime obligatorii este de 2%, la noi, aceasta este de 30%.
Nu in ultimul rand, bancile se uita si la gradul scazut de finantare a populatiei si companiilor comparativ cu alte state membre. In consecinta, pretul ridicat al creditelor – dobanda -  este stabilit si in urma raportului dintre cererea inca ridicata si oferta limitata de fonduri de care bancile dispun.
Cererea fiind mare, competitia dintre banci nu este la fel de acuta ca in zona euro. De aceea, bancile isi permit sa practice marje mai mari de dobanda.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Aplicația de Mobile Banking de la Garanti BBVA devine spiridușul digital al sărbătorilor, oferindu-le clienților posibilitatea de a aplica pentru un credit de nevoi personale și pentru un card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără nevoia de a vizita o agenție bancară.

18 Dec 2024 | Credite nevoi personale
Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Garanti Bank este una dintre bancile care propune o strategie de promovare a solutiilor de creditare obtinute prin aplicatia mobila.

10 Dec 2024 | Credite nevoi personale
Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA a dezvoltat o aplicație de mobile banking care își propune să reprezinte un adevărat hub digital, care permite oricărui client al băncii să aplice pentru un credit de nevoi personale și pentru card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără să fie nevoie să viziteze o agenție a băncii.

21 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro.

14 Noi 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul