top banner

Persoanele cu asigurare facultativa de locuinta se pot trezi cu amenda de la primarie

08 Iulie 2011 | Autor: Alina Branescu

Persoanele care detin o asigurare facultativa de locuinta nu sunt obligate sa cumpere si asigurarea obligatorie. Intrucat nu exista niciun sistem de verificare a politelor facultative, proprietarii se pot trezi cu amenda de la primarie daca nu anunta ca detin o astfel de polita. Primariile sunt insa nepregatite sa primeasca aceste declaratii.
In decembrie 2010, legea privind asigurarea obligatorie de locuinta a fost modificata. Una dintre schimbari a fost ca proprietarii care au achizitionat deja o polita facultativa (care acopera riscul de cutremur, de inundatii si de alunecari de teren) sa nu mai fie nevoiti sa incheie o polita obligatorie de locuinta.
Prin urmare, singurii care trebuie neaparat sa incheie polita obligatorie sunt cei care nu-si asigura deloc locuinta.
Cei care nu se conformeaza pana pe 15 iulie, neincheind niciuna dintre cele 2 tipuri de asigurari, risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei. Potrivit legii, acestea sunt aplicate de catre primarii. Prin urmare, tot acestea ar trebui sa procedeze la verificarea locuintelor deja asigurate, pentru a nu exista riscul ca si proprietarii sa fie amendanti fara motiv.
Cum stie primaria daca am asigurare?
In privinta asigurarii obligatorii, PAID (societatea care emite politele), a pus la punct un sistem informatic prin care primariile au acces permanent la baza de date cu persoanele care au incheiat acest tip de polita. Prin urmare, cei care cumpara aceste polite vor fi identificati usor de primarie si nu risca nicio amenda.
Nu acelasi lucru se intampla cu persoanele care au o asigurare facultativa de locuinta, deoarece sistemul informatic pus la punct de PAID nu include si aceste polite. Reprezentantii PAID spun ca institutia detine atributii legate doar de asigurarile obligatorii de locuinta.
Raspunderea de a verifica daca locuintele sunt asigurate printr-o polita facultativa revine primariilor, ne-a informat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
“Potrivit art.30, alin.(3) din Legea nr.260/2008 […] constatarea contraventiei de neasigurare si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de catre persoanele imputernicite in acest scop de catre acestia”, a precizat Mirela Antohi, directorul general al Directiei Generale Comunicare si Relatii Mass - Media in cadrul CSA.
Primariile sunt depasite de situatie
Prin urmare, pentru a nu primi amenda, proprietarii de locuinte ar trebui sa mearga la primarie pentru a dovedi ca au deja o polita facultativa si ca nu sunt obligati sa cumpere si polita obligatorie.
Conso.ro a contactat in acest sens cateva primarii pentru a afla care sunt pasii ce trebuie urmati de catre populatie. Raspunsurile au aratat ca functionarii nu au nici cea mai mica idee despre aceasta procedura.
Mai mult, o parte dintre acestea nu sunt deloc in tema cu faptul ca primariile ar trebui sa se ocupe cu acest aspect, functionarii acestora indrumand persoanele sa se adreseze companiilor de asigurari.
“Nu se ocupa doamna primariile de acest lucru. Duceti-va la societatile de asigurare. Acestea se ocupa cu asigurarile”, ne-au indrumat functionarii a doua primarii din Capitala.
O alta recomandare oferita de acestia consta in faptul ca populatia ar trebui sa se adreseze Administratiilor Financiare, explicand ca acestea se ocupa cu taxele si impozitele ce trebuie platite pentru o locuinta, respectiv amenzile aferente politei obligatorii de locuinta.
“Trebuie sa stiti ca primaria nu incaseaza nimic din acele amenzi. Poate ca ar trebui sa intrebati la Administratia Financiara, unde platiti si impozitul pentru casa. Va dati seama ca ne-ar interesa si pe noi cum se va verifica insa, nici noi nu am primit nicio procedura, nimic”, a spus un functionar al altei primarii din Bucuresti.
Nici pentru asigurarea obligatorie nu prea si-au dat insa primariile prea mult interesul. La nivel de tara, numai 55% dintre acestea au ales sa colaboreze cu PAID, in sensul de a furniza, conform legii, numarul de locuinte existente in localitatea respectiva. Exceptie face doar Capitala, unde toate primariile de sector s-au conformat.
De aceea, pana se pune la punct o procedura clara de verificare la locuintelor asigurate, proprietarii de locuinte ar trebui sa isi pastreze in siguranta polita facultativa de locuinta, chiar si dupa ce expira. Astfel, vor putea dovedi oricand ca nu au incalcat legea, in cazul in care un primar se trezeste peste noapte sa aplice amenzi.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul