top banner

Analistii estimeaza cresterea dobanzilor si a cursului de schimb

28 Martie 2016 | Autor: Conso

Analistii din cadrul CFA Romania se asteapta, in urmatoarele 12 luni, la cresterea dobanzilor, a inflatiei, la inrautatirea situatiei macroeconomice globale si la deprecierea leului in raport cu euro pana la o valoare medie de 4,4817 lei/euro. Indicatorul de incredere macroeconomica al organizatiei a atins, in februarie, minimul ultimelor 12 luni.
Indicatorul CFA Romania, lansat in 2011, cuantifica anticipatiile analistilor financiari privind activitatea economica pentru un orizont de timp de un an. In februarie, acesta a avut o valoare de 55,5 puncte (unde 0 inseamna lipsa increderii, iar 100 inseamna incredere totala in economie), in scadere cu 0,6 puncte fata de ianuarie.
Acesta este calculat pe baza a sase intrebari cu privire la conditiile curente, referitoare la mediul de afaceri si piata muncii, si la anticipatiile cu privire la mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal si a averii personale la nivel de economie, pentru o perioada de un an.
Astfel, indicatorul conditiilor curente a avut in februarie o valoare de 62 de puncte, in crestere cu 1,3 puncte, pe cand cel al anticipatiilor s-a redus cu 1,5 puncte, la 52,2 puncte, atingand minimul ultimelor 12 luni.
In ceea ce priveste conditiile macroeconomice globale, peste jumatate dintre participantii la sondaj (55,6%) preconizeaza o inrautatire a situatiei, iar 40,7% dintre acestia spun ca va fi normala in urmatorul an.
Pe langa intrebarile necesare pentru calculul indicatorului de incredere macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.
Cursul ar putea varia intre 4,35 lei/euro si 4,65 lei/euro in urmatoarele 12 luni
Astfel, 71,7% dintre analisti se asteapta la o crestere a inflatiei in urmatoarele 12 luni, aceasta putand atinge un maxim de 2,9% la finele anului.
De asemenea, acestia estimeaza un avans al ratelor de dobanda in lei pe piata interbancara la trei luni (57,4%), al randamentelor obligatiunilor pe cinci ani (68,5%), dar si o scadere a indicelui bursier BET (45,3%).
Pentru evolutia cursului de schimb euro/leu, 43,4% dintre respondenti preconizeaza o depreciere a monedei nationale, iar 41,5% spun ca nu vor exista variatii.
Pentru urmatoarele sase luni, analistii estimeaza un minim de 4,4 lei/euro si un maxim de 4,55 lei/euro, iar pe un orizont de un an, cursul ar putea fluctua intre 4,35 lei/euro si 4,65 lei/euro, ca extreme.
AAFBR: BNR mentine dobanda la 1,75% in 2016
Tendinta descrisa de membrii CFA Romania este confirmata si de asteptarile Analistilor Financiar-Bancari. Potrivit unui sondaj realizat de Asociatia de profil, Banca Nationala a Romaniei va mentine, anul acesta, dobanda de politica monetara la 1,75% pe an, insa anul viitor o va majora la 2,5% pe an, ceea ce va antrena si cresterea dobanzilor de catre banci atat la depozite cat si la credite.
Analistii Financiar-Bancari estimeaza, insa, o reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii atat la lei, cat si la valuta, pana la finalul acestui an, la 6% (de la 8% in prezent) la lei si la 10% (de la 12% in prezent) la valuta, decizie care ar lasa bancilor mai multi bani disponibili pentru creditare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul