Accesul la finantare este considerat dificil de 82% dintre antreprenorii romani, insa mai mult de jumatate dintre acestia (55%) cred ca in maximum 10 ani Romania va oferi un mediu prietenos pentru afaceri.
Conform unui studiu EY, 62% dintre antreprenori considera ca educatia antreprenoriala s-a imbunatatit in Romania in ultimul an, fata de 58% in editia din 2014 a studiului.
In acelasi timp, 50% spun ca aspectele de natura fiscala reprezinta cel mai mare obstacol in dezvoltarea unei afaceri in Romania, iar 65% dintre antreprenori cred ca esecul in afaceri este penalizat de catre societate.
Astfel, studiul semnaleaza ca 34% dintre antreprenorii romani care au raspuns chestionarului EY "Antreprenorii vorbesc - Barometrul antreprenoriatului romanesc 2015" se asteapta ca Romania sa ofere un mediu prietenos pentru dezvoltarea afacerilor intr-un orizont mediu de timp (5-10 ani), in timp ce 21% dintre ei se asteapta ca acest lucru sa se intample intr-un orizont scurt de timp (3-5 ani). Daca 55% dintre antreprenori indica un orizont de maxim 10 ani, 19% dintre ei sunt mult mai pesimisti, indicand un termen de cel putin 30 de ani pentru a deveni un mediu pro-business.
Educatia si cultura antreprenoriala
La fel ca in editia anterioara a studiului, dintre cei 5 piloni care sprijina dezvoltarea antreprenoriatului, educatia si formarea antreprenoriala reprezinta singurul factor perceput de majoritatea antreprenorilor ca avand o evolutie pozitiva: 62% dintre antreprenori considera ca acest factor s-a imbunatatit in Romania in ultimul an, fata de 58% in editia din 2014.
Pe de alta parte, 42% dintre respondenti au indicat o imbunatatire a culturii antreprenoriale, 37% cred ca ajutorul oferit de organizatiile specializate in dezvoltarea antreprenoriatului a cunoscut o evolutie pozitiva, iar 30% ca accesul la finantare s-a imbunatatit. Doar 20% dintre respondenti considera ca reglementarea si fiscalizarea au cunoscut o evolutie pozitiva in 2014.
In viziunea antreprenorilor romani, top 5 masuri guvernamentale care ar sustine dezvoltarea afacerilor pe termen scurt sunt: reducerea poverii fiscale si acordarea de facilitati fiscale (45%), reducerea birocratiei si simplificarea legislatiei, in special a Codului fiscal (15%), oferirea de garantii de stat pentru credite, mai ales pentru start-up-uri (8%), imbunatatirea colaborarii si comunicarii intre mediul public si cel privat (7%) si stabilitatea mediului fiscal (5%).
Esecul in afaceri este penalizat
Studiul mai subliniaza ca frica de esec ramane una dintre barierele semnificative pentru abordarea antreprenoriatului. 65% dintre antreprenori considera ca esecul in afaceri este penalizat de societatea romaneasca, fiind perceput ca o bariera pentru viitoarele proiecte de afaceri (37%), o nereusita in cariera (17%) sau indica lipsa abilitatilor necesare pentru a fi antreprenor (11%). Doar pentru 29% dintre antreprenori esecul in afaceri este un prilej de invatare.
Studiul EY Romania privind perceptia antreprenorilor asupra mediului antreprenorial local are la baza raspunsurile la un chestionar online a 369 de antreprenori, analiza unor indicatori economici si sociali cantitativi, concluziile unor mese rotunde organizate cu antreprenorii si analiza a peste 100 de bune practici si initiative guvernamentale din tarile G20 si Romania. Dintre respondentii la chestionar, 49% au afaceri de sub 1 milion euro, 31% afaceri intre 1-5 milioane euro, 10% intre 5-15 milioane euro, iar 10% venituri de peste 15 milioane euro. Cei mai multi respondenti provin din Bucuresti (39%) si judetele Cluj (8%), Brasov (7%) si Timis (7%).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News