Consiliul Fiscal avizeaza favorabil, dar cu rezerve, reducerea TVA la 9% la alimente si servicii de restaurant de la 1 iunie. Organizatia sustine ca aceasta masura poate fi sustinuta avand in vedere veniturile suplimentare incasate la buget in primele trei luni.
„Consiliul fiscal atrage insa atentia ca o acomodare a reducerii de TVA aflate in discutie in aceasta opinie printr-o noua reducere a investitiilor publice, in conditiile in care incepand cu anul 2012 acestea au intrat pe un pronuntat trend descendent (anul 2014 consemnand de altfel minimul ultimilor 9 ani ca procent din PIB dupa standarde ESA20104) ar putea avea consecinte majore pe termen mediu si lung asupra potentialului de crestere economica", se arata in oninia Consiliului Fiscal pe aceasta tema.
In plus, in document se mentioneaza ca Ordonanta privind reducerea TVA a fost aprobata si publicata in Monitorul Oficial fara a avea avizul Consiliului fiscal, obligatoriu potrivit Legii Responsabilitatii Fiscal-Bugetare.
„In acest context, exista ingrijorari serioase asupra angajamentului fata de respectarea in viitor a regulilor fiscale europene instituite prin preluarea in legislatia nationala a prevederilor Tratatului privind Stabilitatea, Coordonarea si Guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare (Compactul fiscal)”, se mai arata in pozitia Consiliului Fiscal.
In ceea ce priveste impactul bugetar al reducerii TVA la alimente si sursele de compensare a impactului asupra bugetului, Consiliul Fiscal mentioneaza ca principala sursa indicata de catre Guvern in acest sens este imbunatatirea activitatii de colectare a taxelor si impozitelor de catre ANAF. „De altfel, acestea reprezentau in viziunea Guvernului principala sursa de compensare si pentru pachetul cuprinzator de relaxare fiscala propus pentru perioada 2016-2019”, se mentioneaza in documentul citat.
In plus, Consiliul Fiscal apreciaza ca este prematura utilizarea veniturilor suplimentare incasate in primele trei luni fata de programul trimestrial pana cand exista indicii puternice ca aceste castiguri sunt de natura permanenta. Mai mult, in document se mentioneaza ca in perioda mentionata incasarile din TVA au fost mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut si in conditiile unor rambursari mult mai mari facute in luna decembrie 2014, „ceea ce indeamna din nou la precautie”.
„Ca regula de aur, masuri permanente de reducere a taxelor ar trebui compensate prin cresteri de aceeasi natura a veniturilor bugetare si/sau scaderi permanente ale cheltuielilor”, mentioneaza Consiliul Fiscal.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News