top banner

Consiliul fiscal: rezerve privind reducerea TVA la alimente

15 Mai 2015 | Autor: Conso

Consiliul  Fiscal avizeaza favorabil, dar cu rezerve, reducerea TVA la 9% la alimente si servicii de restaurant de la 1 iunie. Organizatia sustine ca aceasta masura poate fi sustinuta avand in vedere veniturile suplimentare incasate la buget in primele trei luni.
„Consiliul fiscal atrage insa atentia ca o acomodare a reducerii de TVA aflate in discutie in aceasta opinie printr-o noua reducere a investitiilor publice, in conditiile in care incepand cu anul 2012 acestea au intrat pe un pronuntat trend descendent (anul 2014 consemnand de altfel minimul ultimilor 9 ani ca procent din PIB dupa standarde ESA20104) ar putea avea consecinte majore pe termen mediu si lung asupra potentialului de crestere economica", se arata in oninia Consiliului Fiscal pe aceasta tema.
In plus, in document se mentioneaza ca Ordonanta privind reducerea TVA a fost aprobata si publicata in Monitorul Oficial fara a avea avizul Consiliului fiscal, obligatoriu potrivit Legii Responsabilitatii Fiscal-Bugetare.
„In acest context, exista ingrijorari serioase asupra angajamentului fata de respectarea in viitor a regulilor fiscale europene instituite prin preluarea in legislatia nationala a prevederilor Tratatului privind Stabilitatea, Coordonarea si Guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare (Compactul fiscal)”, se mai arata in pozitia Consiliului Fiscal.
In ceea ce priveste impactul bugetar al reducerii TVA la alimente si sursele de compensare a impactului asupra bugetului, Consiliul Fiscal mentioneaza ca principala sursa indicata de catre Guvern in acest sens este imbunatatirea activitatii de colectare a taxelor si impozitelor de catre ANAF. „De altfel, acestea reprezentau in viziunea Guvernului principala sursa de compensare si pentru pachetul cuprinzator de relaxare fiscala propus pentru perioada 2016-2019”, se mentioneaza in documentul citat.
In plus, Consiliul Fiscal apreciaza ca este prematura utilizarea veniturilor suplimentare incasate in primele trei luni fata de programul trimestrial pana cand exista indicii puternice ca aceste castiguri sunt de natura permanenta. Mai mult, in document se mentioneaza ca in perioda mentionata incasarile din TVA au fost mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut si in conditiile unor rambursari mult mai mari facute in luna decembrie 2014, „ceea ce indeamna din nou la precautie”.
„Ca regula de aur, masuri permanente de reducere a taxelor ar trebui compensate prin cresteri de aceeasi natura a veniturilor bugetare si/sau scaderi permanente ale cheltuielilor”, mentioneaza Consiliul Fiscal.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul