Pietele financiare au fost, joi, cu ochii pe Banca Angliei, care era de asteptat sa reduca dobanda de politica monetara pentru a tempera efectele votului pro Brexit asupra economiei. Insa institutia a surprins analistii si a mentinut neschimbata dobanda, la minimul record de 0,5%, valabil din 2009 pana in prezent.
Cu toate acestea, oficialii institutiei anticipeaza ca vor adopta noi masuri de stimulare a economiei in august, dupa ce vor avea la dispozitie mai multe date legate de starea economiei. Cel mai probabil, va fi vorba de "un pachet de masuri", dupa ce se va evalua impactului votului din 23 iunie asupra economiei britanice.
“Majoritatea membrilor Consiliului de Politica Monetara se asteapta ca politica monetara sa fie relaxata in august. Dimensiunea si natura precisa a masurilor de stimulare vor fi stabilite in august, la momentul elaborarii previziunilor si raportului de inflatie“, se arata in minuta sedintei de politica monetara, citata de presa internationala.
Tot in august, Banca Angliei va publica si noile prognoze de crestere economica. Potrivit estimarilor din mai, economia Marii Britanii ar urma sa creasca cu 2% anul acesta si cu 2,3% anul viitor. Estimarile din mai nu au inclus, insa, efectul iesirii Marii Britanii din UE, astfel incat prognozele de crestere vor fi probabil ajustate in scadere luna viitoare.
Intr-un raport publicat luna aceasta, Banca Angliei afirma ca “exista indicii ca unele riscuri legate de Brexit au inceput sa se materializeze”. Riscurile vizeaza, printre altele, reducere investitiilor straine, dar si scaderea salariilor si cresterea somajului, alaturi de majorarea costurilor de imprumut, in conditiile unui grad ridicat de indatorare in randul populatiei.
Lira a crescut cu 15% fata de dolar dupa anuntul Bancii Angliei
Imediat dupa anuntul deciziei, lira sterlina s-a apreciat cu circa 1,5% în raport cu moneda americana, la 1,3473 dolari. Astfel, moneda britanica recupereaza din deprecierea suferita, avand in vedere ca votul din 23 iunie a declansat turbulente pe pietele financiare globale, iar lira sterlina a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 31 de ani in raport cu dolarul american.
Majoritatea analistilor se asteptau ca Banca Angliei sa reduca dobanda de politica monetara pentru prima oara in ultimii sapte ani, la un nou minim de 0,25%, de la nivelul de 0,5%.
Pe baza acelor estimari, actiunile europene au crescut inainte de anuntul deciziei, avand in vedere ca investitorii anticipau noi masuri de stimulare a economiei.
In jurul pranzului, indicele Stoxx Europe 600 era in crestere cu 1%, la cel mai ridicat nivel de dupa referendumul din marea Britanie din 23 iunie.
In acelasi timp, indicele FTSE 100 al bursei londoneze era in urcare cu putin peste 1%, in timp ce DAX, al bursei de la Frankfurt avansa cu 1,5%. Actiunile UniCredit au crescut cu circa 5% dupa ce cea mai mare banca italiana a anuntat ca ia in calcul majorarea capitalului pentru a satisface cerintele Bancii Centrale Europene.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News