top banner

BNR: Care sunt cele mai mari temeri ale bancilor din Romania?

23 Martie 2018 | Autor: Conso

Bancile din Romania au identificat, la finalul anului trecut, sase riscuri cu potential sistemic ridicat la adresa stabilitatii sectorului financiar autohton. Printre acestea se numara cresterea accelerata a creditarii populatiei, evolutia pietei imobiliare, dar si cadrul legislativ incert.
Opiniile bancilor au fost exprimate in cadrul unui sondaj derulat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), privind riscurile sistemice, la care participa primele 12 banci locale dupa valoarea activelor.
Harta riscurilor are patru trepte, respectiv risc sistemic sever, ridicat, moderat si redus. Bancile din Romania nu au identificat niciun risc sever pe piata din Romania, insa sustin ca exista sase riscuri ridicate si doua moderate, similar rezultatelor exercitiului anterior (septembrie 2017).
Creste costul de finantare!
“Primele trei riscuri cu potential sistemic ridicat la adresa sectorului bancar autohton se mentin aceleasi cu cele de la evaluarea precedenta: cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar, cu implicatii asupra solvabilitatii sectorului bancar; riscul de crestere a costului de finantare ca urmare a majorarii ratei dobanzii si/ sau a deprecierii monedei nationale cu efecte negative asupra capacitatii de plata a debitorilor, in special a populatiei si IMM si riscul deteriorarii rapide a increderii investitorilor in economiile emergente in contextul evolutiilor externe si/sau interne. Se remarca o crestere a impactului in cazul materializarii riscurilor legate de cresterea costului finantarii si de deteriorarea increderii investitorilor in economiile emergente”, se subliniaza in sondajul BNR.
Totodata, riscul asociat inovatiei financiare si provocarilor la adresa securitatii cibernetice se mentine drept cel de-al patrulea risc sistemic ridicat, similar execitiului anterior si este in continuare considerat de banci ca fiind un risc dificil de gestionat.
Ultimele doua riscuri sistemice ridicate au fost considerate de institutiile de credit ca fiind riscul asociat evolutiilor din piata imobiliara rezidentiala si riscul provenind din cresterea accelerata a creditarii populatiei.
La categoria riscuri sistemice modarate, bancile au incadrat riscul de mentinere a unei evolutii modeste a activitatii de creditare a sectorului companiilor nefinanciare si riscul de intensificare a legaturii dintre sectorul bancar si sectorul public. Acestea s-au mentinut relativ neschimbate comparativ cu exercitiul anterior.
“Elaborarea unui chestionar periodic care sa contina informatii privind evaluarea institutiilor de credit cu privire la riscurile cu potential sistemic este menita sa asigure o mai buna intelegere a evolutiilor care pot avea un impact la adresa stabilitatii financiare. (...) Sondajul este efectuat periodic de BNR, pe baza unui chestionar care este transmis celor mai importante institutii de credit. Acestea detineau circa 86 la suta din activele totale ale sectorului bancar in luna noiembrie 2017. Sondajul este realizat trimestrial, in lunile ianuarie, aprilie, iulie, octombrie si este adresat persoanelor cu atributii de conducere din cadrul departamentelor de administrare a riscului ale institutiilor de credit participante”, se mai arata in documentul citat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

„Ziua eliberării” aduce tarife vamale mai mari decât se estima, spectrul recesiunii globale și un nou val de aversiune la risc pe piețele financiare, care poate afecta costurile de refinanțare ale României.

05 Apr 2025 | Banii si economia
Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Ajustarea scadențelor pentru a planifica în mod avantajos încasarea dobânzilor, orientarea spre acțiuni care nu plătesc dividende și vânzarea acțiunilor după datele ex-dividend sunt câteva strategii de optimizare fiscală.

20 Mar 2025 | Banii si economia
Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Penalizarea importurilor pentru a-ți reface producția internă vine cu victime colaterale: consumatorii și micile afaceri locale.

12 Mar 2025 | Banii si economia
Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

După lansarea unei criptomonede Trump în preajma inaugurării președintelui american, avem o nouă criptomonedă care topește banii entuziaștilor la câteva ore după lansare, promovată de președintele Milei.

17 Feb 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul