top banner

BNR mai coboara dobanda cu 0,25%, dar fara efect

05 Noiembrie 2013 | Autor: Conso

BNR a decis sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu inca 0,25 puncte procentuale, pana la 4%. Scaderea nu este de asteptat sa influenteze dobanzile interbancare si, implicit, costul creditelor.
Dobanzile interbancare au luat-o cu mult inaintea dobanzilor BNR si au coborat aproape de 2%. Astfel, intre dobanzile de pe piata interbancara (Robor la 1 luna) si dobanda bancii centrale aparuse o diferenta de 2 puncte procentuale.
Prin decizia luata, banca centrala atenueaza aceasta diferenta. In continuare, insa, se mentine un ecart foarte mare, ceea ce face ca impactul decizei BNR sa nu se resimta pe piata interbancara. Automat, acest lucru inseamna ca mecanismul de transmisie al politicii monetare prin canalul ratei dobanzii nu functioneaza, iar decizia BNR nu poate influenta economia reala, de aceasta data.
Pe de alta parte, mentinerea acestui ecart intre dobanzile BNR si cele interbancare sugereaza ca banca centrala considera ca evolutiile interbancare au fost prea rapide, iar o eventuala corectie ar fi de asteptat in perioada urmatoare.
Acest aspect este deosebit de important pentru clientii care solicita credite imobiliare in lei. Ratele dobanzilor au scazut la valori foarte mici, in principal, datorita nivelului mic la care a ajuns indicele Robor. In cazul in care indicele de referinta va suferi corectii, clientii trebuie sa se astepte la o majorare a ratelor lunare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

„Ziua eliberării” aduce tarife vamale mai mari decât se estima, spectrul recesiunii globale și un nou val de aversiune la risc pe piețele financiare, care poate afecta costurile de refinanțare ale României.

05 Apr 2025 | Banii si economia
Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Ajustarea scadențelor pentru a planifica în mod avantajos încasarea dobânzilor, orientarea spre acțiuni care nu plătesc dividende și vânzarea acțiunilor după datele ex-dividend sunt câteva strategii de optimizare fiscală.

20 Mar 2025 | Banii si economia
Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Penalizarea importurilor pentru a-ți reface producția internă vine cu victime colaterale: consumatorii și micile afaceri locale.

12 Mar 2025 | Banii si economia
Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

După lansarea unei criptomonede Trump în preajma inaugurării președintelui american, avem o nouă criptomonedă care topește banii entuziaștilor la câteva ore după lansare, promovată de președintele Milei.

17 Feb 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul