top banner

BNR mentine inca o data dobanda cheie la 3,5%

01 Iulie 2014 | Autor: Conso

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 3,5%. Ultima ajustare a dobanzii cheie a fost efectuata in februarie 2014.
Principalul motiv pentru care BNR nu a reluat scaderea dobanzii cheie este dat de faptul ca ratele dobanzilor interbancare Robor inregistreaza niveluri sub rata dobanzii de politica monetara, existand astfel o crestere a surplusului net de lichiditate pe piata monetara. In prezent, Robor se afla din nou cu mult sub dobanda cheie, chiar si pentru scadentele mai lungi.
“Se remarca astfel accelerarea dinamicii pozitive a imprumuturilor in moneda nationala, stimulata si de scaderea ratelor dobanzilor la creditele noi reflectand reducerile succesive ale ratei dobanzii de politica monetara. In acelasi timp, este de consemnat contractia de durata a creditului in valuta a carui pondere in total a coborat la nivelul de 58,6%, de la 62,4% in iunie 2013”, se arata in comunicatul de presa al Bancii Nationale.
Pe de alta parte, BNR a redus rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta de la 18% la 16%, incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2014, concomitent cu mentinerea celei pentru pasivele in lei la 12%.
Aceasta miscare a fost motivata de Banca Nationala prin faptul ca evolutia descendenta a inflatiei si perspectivele acesteia permit ajustarea conduitei politicii monetare, inclusiv prin intermediul programului de aliniere treptata pe termen mediu a regimului rezervelor minime obligatorii cu standardele europene.
Analiza celor mai recente date macroeconomice releva situarea ratei anuale a inflatiei la niveluri scazute, pe o traiectorie pe termen scurt inferioara celei prognozate anterior, sub influenta unor factori conjuncturali (evolutia preturilor volatile, in special a celor alimentare, aprecierea nominala a monedei nationale) si pe fondul persistentei deficitului de cerere si al ameliorarii anticipatiilor inflationiste.
Cu toate acestea, consolidarea pe termen mediu a acestei traiectorii nu este inca certa.
Rata anuala a inflatiei a coborat la un minim istoric de la 1,21% la 0,94% in mai 2014 fata de luna precedenta. In acelasi timp, rata medie anuala a inflatiei a fost de 2,1% in mai, fata de 2,5%  in aprilie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

„Ziua eliberării” aduce tarife vamale mai mari decât se estima, spectrul recesiunii globale și un nou val de aversiune la risc pe piețele financiare, care poate afecta costurile de refinanțare ale României.

05 Apr 2025 | Banii si economia
Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Ajustarea scadențelor pentru a planifica în mod avantajos încasarea dobânzilor, orientarea spre acțiuni care nu plătesc dividende și vânzarea acțiunilor după datele ex-dividend sunt câteva strategii de optimizare fiscală.

20 Mar 2025 | Banii si economia
Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Penalizarea importurilor pentru a-ți reface producția internă vine cu victime colaterale: consumatorii și micile afaceri locale.

12 Mar 2025 | Banii si economia
Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

După lansarea unei criptomonede Trump în preajma inaugurării președintelui american, avem o nouă criptomonedă care topește banii entuziaștilor la câteva ore după lansare, promovată de președintele Milei.

17 Feb 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul