top banner

Caderea Guvernului a doborat leul

06 Noiembrie 2015 | Autor: Conso

Saptamana care se incheie a fost dominata, la Bucuresti, de influenta evenimentelor de strada care au culminat cu caderea, miercuri, a Guvernului Ponta la presiunea manifestantilor. Desi initial se parea ca efectul asupra pietei valutare nu este unul semnificativ, la finalul saptamanii vedem o depreciere importanta a leului in fata valutelor.
Moneda unica europeana a inchis saptamana la un curs anuntat de Banca Nationala a Romaniei de 4,4523 lei, in crestere cu 0,64 bani fata de sedinta precedenta, insa cu peste doi bani comparativ cu inchiderea de saptamana trecuta.
Dolarul american s-a apreciat chiar mai mult in fata leului, pana la un curs de 4,0958 lei la finalul saptamanii, cu aproape sapte bani peste cotatia de vinerea trecuta, de 4,0252 lei/dolar.
Francul elvetian a inchis, de asemenea, saptamana in crestere, la un curs oficial de 4,1139 lei/franc, de la 4,0778 lei/franc vinerea trecuta.
ROBOR la 3 luni doboara minim dupa minim
In schimb, pe piata monetara, referinta pentru dobanzile la creditele in lei, ROBOR la trei luni, a atins noi minime, aproape de la o zi la alta, si s-a plasat, vineri, la 1,15%, in scadere semnificativa fata de nivelul de la inchiderea trimestrului trei, cand indicatorul era in jur de 1,5%.
Acel nivel este important, avand in vedere ca actualizarea dobanzilor se produce trimestrial la majoritatea creditelor in derulare. De la inceputul acestui an, ROBOR a scazut in mod constant de la 1,68% in prima zi a anului, pana la putin peste 1,2% in vara, iar apoi a crescut putin peste 1,5% la sfarsitul lunilor august si septembrie. Acum asistam la o scadere la minime istorice, insa pentru imprumutati este important ca aceste niveluri sa se mentina in perioada de actualizare a dobanzilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul