Saptamana care se incheie a fost dominata, la Bucuresti, de influenta evenimentelor de strada care au culminat cu caderea, miercuri, a Guvernului Ponta la presiunea manifestantilor. Desi initial se parea ca efectul asupra pietei valutare nu este unul semnificativ, la finalul saptamanii vedem o depreciere importanta a leului in fata valutelor.
Moneda unica europeana a inchis saptamana la un curs anuntat de Banca Nationala a Romaniei de 4,4523 lei, in crestere cu 0,64 bani fata de sedinta precedenta, insa cu peste doi bani comparativ cu inchiderea de saptamana trecuta.
Dolarul american s-a apreciat chiar mai mult in fata leului, pana la un curs de 4,0958 lei la finalul saptamanii, cu aproape sapte bani peste cotatia de vinerea trecuta, de 4,0252 lei/dolar.
Francul elvetian a inchis, de asemenea, saptamana in crestere, la un curs oficial de 4,1139 lei/franc, de la 4,0778 lei/franc vinerea trecuta.
ROBOR la 3 luni doboara minim dupa minim
In schimb, pe piata monetara, referinta pentru dobanzile la creditele in lei, ROBOR la trei luni, a atins noi minime, aproape de la o zi la alta, si s-a plasat, vineri, la 1,15%, in scadere semnificativa fata de nivelul de la inchiderea trimestrului trei, cand indicatorul era in jur de 1,5%.
Acel nivel este important, avand in vedere ca actualizarea dobanzilor se produce trimestrial la majoritatea creditelor in derulare. De la inceputul acestui an, ROBOR a scazut in mod constant de la 1,68% in prima zi a anului, pana la putin peste 1,2% in vara, iar apoi a crescut putin peste 1,5% la sfarsitul lunilor august si septembrie. Acum asistam la o scadere la minime istorice, insa pentru imprumutati este important ca aceste niveluri sa se mentina in perioada de actualizare a dobanzilor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News