Din 20 milioane locuritori, muncesc cu forme legale mai putin de 5 milioane (23%), un procent redus in comparatie cu Ungaria sau Cehia care au un grad de ocupare aproximativ dublu. Daca tinem insa cont de ponderea populatiei autosuficiente din zona rurala si de piata neagra, optica se poate schimba.
Ar trebui sa ne ingrijoram ca doar in cateva locuri din tara (Bucuresti, Timis, Sibiu sau Brasov) rata de ocupare a populatiei depaseste 30% iar in judete precum Giurgiu, Botosani sau Vaslui doar una din zece persoane are un loc de munca, conform unei analize a
Ziarului Financiar?
Procentul pare ingrijorator raportat la statele de prin vecini, vezi mai ales Ungaria si Cehia, dar asta nu tine cont de specificul romanesc. Populatia din rural atinge aproape 50 de procente in Romania iar asta nu se intampla in Cehia de pilda, unde populatia este foarte urbanizata.
Taranii din Romania sunt “autosuficienti”, gospodariile lor de subzistenta le asigura strictul necesar, poate intr-o proportie mai mare decat o fac gospodariile cu salariu minim pe economie din zona urbana (din acest motiv nici nu se inghesuie taranii sa intre in campul muncii pe salarii de 1000 lei).
Daca am prelua si aceste persoane din agricultura de subzistenta in statisticile privind ocuparea am ajunge probabil la valorile de 30% consemnate in cazul Bucurestiului. Iar daca mai punem si piata neagra, bine reprezentata in Romania (exista estimari ce o plaseaza la 30% din PIB), gradul de ocupare poate urca spre 40%, cat in Ungaria.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News