top banner

Ce efecte va avea renuntarea la plafonarea contributiilor sociale?

20 Ianuarie 2017 | Autor: Conso

Decizia Guvernului de a renunta la plafonarea contributiilor la pensie si sanatate la 5 salarii medii brute pe economie nu va avea efectele scontate, sustin anumiti consultanti fiscali. Multi dintre romanii cu salarii peste acest nivel sunt detasati in strainatate si ar putea opta pentru plata contributiilor in statul in care lucreaza.  
Potrivit reprezentantilor firmei de consultanta EY Romania, Aceste masuri ii vizeaza pe angajatii cu un salariu brut lunar, conform reglementarilor actuale, ce depaseste 14.305 lei, potrivit reprezentantilor firmei de consultanta EY Romania,.
„O parte dintre romanii care vor fi afectati de eliminarea plafonului ar putea sa-i schimbe cursul intr-o directie mai avantajoasa pentru ei. (...) Detasatii romani, care muncesc in strainatate pentru o perioada limitata de timp (in mod normal pana in 5 ani), raman in majoritatea cazurilor asigurati in sistemul de asigurari sociale din Romania, deci continua sa contribuie in acest sistem chiar daca muncesc intr-o alta tara. Acest lucru le este permis de Regulamentul european si de acordurile din domeniul asigurarilor sociale. Regula generala este, insa, ca ar trebui sa plateasca contributii sociale in tara in care muncesc”, sustine Stela Andrei, senior manager, Departamentul de asistenta fiscala si juridica, EY Romania.
Avantajele platii contributiilor in alta tara
Potrivit acesteia, multi angajati si angajatori si-au facut deja calculele cu privire la impactul fiscal al acestor modificari, care nu arata incurajator pentru bugetul de stat.
Mai mult, consultantii amintesc si beneficiile sociale suplimentare de care ar avea parte romanii daca decid sa contribuie la sistemul social dintr-o tara mai dezvoltata.
 
„Am luat ca exemplu cateva tari unde sunt detasati romani si am ajuns la concluzia ca avem cel mai mare nivel de contributie intr-un sistem public de pensii. Iata cateva exemple de cote integrale de contributie la pensie (angajat plus angajator) din alte tari europene: Germania -18,7%, Austria - 22,8%, Polonia - 19,52%. De retinut ca aceste state prevad si plafoane pentru contributiile platite, in functie de nivelul veniturilor, plafoane tocmai eliminate in Romania”, a mai spus Stela Andrei. 
  
Ce beneficii sociale au romanii in tara?
Prin comparatie, contributia integrala la pensie in Romania este de 26,2% din venitul salarial brut lunar (pentru conditii normale de munca). In ceea ce priveste beneficiul ulterior, pensia de care ar beneficia este de departe mai mica fata de cea pe care ar primi-o intr-un alt stat. 
„In acest context, ne putem astepta ca angajatorii sa ia in considerare oportunitatea de a-si inrola angajatii detasati in sistemul de asigurari sociale din tara unde muncesc efectiv, avand in vedere nu doar costurile legate de contributiile sociale, ci si beneficiile aferente”, mai spune reprezentata EY.
La randul sau, Niculae Done, partener Servicii de Asistenta Fiscala, KPMG Romania, sustine ca de plafonarea contributiilor ar fi beneficiat doar mai putin de 52.000 de persoane, din cei aproximativ 5,7 milioane de asigurati din sistemul public, existenti la finalul anului trecut. In aceste conditii, cei cu salarii mari nu sunt stimulati sa investeasca in tara.
Cum sunt stimulati cei cu salarii mari sa investeasca in tara?
„In programul de guvernare se vorbeste despre o clasa de mijloc, dar nu se stabilesc criteriile. Cei cu un venit mai mare de cinci ori de salariul mediu brut sunt 51.866 de persoane. Daca, ca strategie economica, guvernul ar urmari promovarea de capital autohton, nu cumva o parte din cei 1,475 milioane (aflati intre venitul mediu brut pe economie si plafonul de 5 salarii medii) ?i cei 51.000 de persoane ar putea fi investitori in economie?”, a precizat reprezentantul KPMG in cadrul unei conferinte de specialitate.
Mai mult, si el face referire la faptul ca cei care contribuie mai mult la asigurarile sociale publice nu beneficiaza de servicii pe masura.
„In Codul Fiscal se precizeaza ca contributiile sociale obligatorii sunt acele prelevari pe care statul le percepe pentru asigurarea unor riscuri sociale, iar asiguratul va primi in contrapartida contributiei platite servicii. Intrebarea mea este daca eu platesc, la salariul pe care il am, mai mult de cinci ori decat e acolo, voi primi servicii de calitate?”, a punctat Done.
Guvernul a eliminat, la inceputul acestui an, plafonul de 5 salarii medii brute pe economie stabilit pentru anumite venituri in ceea ce priveste contributile la pansie si sanatate. Plafonarea a intrat in vigoare la 1 ianuarie, fiind prevazuta de Codul Fiscal, dar va fi eliminata incepand cu veniturile aferente lunii februarie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

„Ziua eliberării” aduce tarife vamale mai mari decât se estima, spectrul recesiunii globale și un nou val de aversiune la risc pe piețele financiare, care poate afecta costurile de refinanțare ale României.

05 Apr 2025 | Banii si economia
Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Ajustarea scadențelor pentru a planifica în mod avantajos încasarea dobânzilor, orientarea spre acțiuni care nu plătesc dividende și vânzarea acțiunilor după datele ex-dividend sunt câteva strategii de optimizare fiscală.

20 Mar 2025 | Banii si economia
Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Penalizarea importurilor pentru a-ți reface producția internă vine cu victime colaterale: consumatorii și micile afaceri locale.

12 Mar 2025 | Banii si economia
Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

După lansarea unei criptomonede Trump în preajma inaugurării președintelui american, avem o nouă criptomonedă care topește banii entuziaștilor la câteva ore după lansare, promovată de președintele Milei.

17 Feb 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul