top banner

Ce se intampla cu dobanda cheie la euro?

25 Ianuarie 2018 | Autor: Conso

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda de politica monetara la zero in prima sedinta din 2018, intarziind, astfel, cresterea dobanzilor in zona euro. Totodata, institutia a decis sa mentina politica monetara ultra-relaxata si a confirmat continuarea programului de achizitii de obligatiuni cel putin pana in septembrie.
De asemenea, institutia a pastrat la 0,25% dobanda la facilitatea de creditare marginala, iar dobanda la depozite, care se aplica bancilor ce pastreaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, a ramas la minus 0,40%.
"Consiliul guvernatorilor confirma ca se intentioneaza efectuarea achizitiilor nete de active, in ritmul lunar actual de 30 de miliarde euro, pana la sfarsitul lunii septembrie 2018 sau ulterior, daca va fi necesar, si, in orice caz, pana cand Consiliul guvernatorilor va observa o ajustare sustinuta a traiectoriei inflatiei, in concordanta cu obiectivul sau privind inflatia", se precizeaza intr-un comunicatul BCE.
De asemenea, "daca perspectivele devin mai putin favorabile sau in cazul in care conditiile financiare nu mai sunt in concordanta cu inregistrarea de noi progrese in directia unei ajustari sustinute a traiectoriei inflatiei, Consiliul guvernatorilor este pregatit sa extinda dimensiunea si/sau durata programului", adauga BCE.
Regulile pentru reducerea creditelor neperformante se amana
Decizia BCE vine la foarte scurt timp dupa anuntul referitor la faptul ca noile reguli destinate solutionarii problemei creditelor neperformante s-ar putea amana, desi urmeaza a fi finalizate in primul trimestru al anului.
"Am examinat toate comentariile si opiniile pe care le-am primit si vom modifica, in consecinta, anexa...Printre altele, am putea amana data intrarii in vigoare" a declarat Daniele Nouy, responsabila cu supervizarea bancara in cadrul BCE.
BCE si-a fixat o prioritate din reducerea stocului de credite neperformante acumulate dupa criza financiara in bilanturile bancilor din zona euro, stoc care a ajuns la 759 miliarde de euro.
Institutia ar dori sa introduca reguli care sa permite evitarea acumularii de noi credite neperformante, insa se loveste de opozitia bancherilor si parlamentarilor europeni. Este vorba in special de Italia, care se teme ca o inasprire a regulilor care obliga bancile sa puna deoparte mai multi bani pentru a se proteja de creditele neperformante sa nu sufoce relansarea economica inregistrata de zona euro, in special in tarile cele mai afectate de criza.
Surse consultate de Reuters au declarat ca BCE ar urma sa dea publicitatii in luna martie 2018 o prima varianta a unui document care se va limita la expunerea principiilor, urmand ca detaliile cu privire la noile reguli sa fie stabilite in urmatoarele luni. Sursele au precizat insa ca deocamdata nu a fost luata nicio decizie.
De asemenea, amanarea va permite BCE sa tina cont de viitoarele propuneri legislative ale Comisiei Europene in domeniul creditelor neperformante si sa evite un nou conflict intre Frankfurt si Bruxelles.
BCE este deja criticata de Parlamentul European, care a apreciat ca BCE si-a depasit mandatul atunci cand a propus noi norme obligatorii pentru toate bancile din zona euro pe care le supervizeaza.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul