top banner

CE vrea sa impulsioneze consumatorii sa recurga la solutionarea transfrontaliera a litigiilor

19 Martie 2013 | Autor: Conso

Comisia Europeana vrea sa faciliteze accesul consumatorilor si IMM-urilor la solutionarea transfrontaliera a litigiilor, in conditiile in care procedura este foarte putin cunoscuta.
In consecinta, CE a lansat o consultare publica privind modalitatile de a imbunatati accesul la justitie al celor care se considera pagubiti. Decizia CE are ca fundament si faptul ca procedura europeana cu privire la cererile de valoare redusa, aflata in prezent in vigare, nu este cunoscuta la nivel larg.
Astfel, consumatorii pot sa isi asigure respectarea drepturilor si de a isi recupera prejudiciile de pana la 2.000 euro, fara a recurge la proceduri juridice complicate, dar un raport recent arata ca procedura este deseori folosita sub potentialulul sau.
“Cautarea unor preturi avantajoase si in alte state membre este, pentru consumatori, o care de a obtine cele mai bune oferte de pe piata interna a UE. Posibilitatea de a cumpara online face ca aceste afaceri avantajoase sa fie si mai accesibile. Insa uneori pot aparea probleme, de exemplu cu produsele sau cu livrarea. Pentru a evita proceduri juridice dificile, costisitoare si care consuma timp, UE faciliteaza accesul la justitie al consumatorilor din Europa”, a precizat Viviane Reading, vicepresedinte al CE si comisar pentru justitie.
Procedura a fost instituita in mod special pentru a-i ajuta pe consumatori sa isi asigure respectarea drepturilor si pentru a le garanta accesul la justitie in cauzele transfrontaliere. Mecanismul a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2009 si functioneaza prin intermediul centrelor europene ale consumatorilor ECC-NET.
Pe pietele interne, aproximativ 20 % dintre consumatorii europeni au raportat ca au avut o problema in ultimele 12 luni cu privire la un produs, un serviciu, un comerciant cu amanuntul sau un furnizor.
Valoarea estimata a pierderilor este, in medie, de 375 euro pe caz. Doar 60% dintre consumatorii intervievati au gasit o solutie satisfacatoare direct cu comerciantul, dar restul de 40% nu au obtinut nicio reparatie, iar 25 % nici macar nu au incercat sa faca o plangere. Multi au declarat ca nu au depus o plangere pentru ca sumele in cauza erau prea mici (26%), au considerat ca procedura ar fi prea costisitoare in comparatie cu suma in cauza (13%) sau ca ar dura prea mult (12%).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

„Ziua eliberării” aduce tarife vamale mai mari decât se estima, spectrul recesiunii globale și un nou val de aversiune la risc pe piețele financiare, care poate afecta costurile de refinanțare ale României.

05 Apr 2025 | Banii si economia
Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Ajustarea scadențelor pentru a planifica în mod avantajos încasarea dobânzilor, orientarea spre acțiuni care nu plătesc dividende și vânzarea acțiunilor după datele ex-dividend sunt câteva strategii de optimizare fiscală.

20 Mar 2025 | Banii si economia
Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Penalizarea importurilor pentru a-ți reface producția internă vine cu victime colaterale: consumatorii și micile afaceri locale.

12 Mar 2025 | Banii si economia
Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

După lansarea unei criptomonede Trump în preajma inaugurării președintelui american, avem o nouă criptomonedă care topește banii entuziaștilor la câteva ore după lansare, promovată de președintele Milei.

17 Feb 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul