In consecinta, CE a lansat o consultare publica privind modalitatile de a imbunatati accesul la justitie al celor care se considera pagubiti. Decizia CE are ca fundament si faptul ca procedura europeana cu privire la cererile de valoare redusa, aflata in prezent in vigare, nu este cunoscuta la nivel larg.
Astfel, consumatorii pot sa isi asigure respectarea drepturilor si de a isi recupera prejudiciile de pana la 2.000 euro, fara a recurge la proceduri juridice complicate, dar un raport recent arata ca procedura este deseori folosita sub potentialulul sau.
“Cautarea unor preturi avantajoase si in alte state membre este, pentru consumatori, o care de a obtine cele mai bune oferte de pe piata interna a UE. Posibilitatea de a cumpara online face ca aceste afaceri avantajoase sa fie si mai accesibile. Insa uneori pot aparea probleme, de exemplu cu produsele sau cu livrarea. Pentru a evita proceduri juridice dificile, costisitoare si care consuma timp, UE faciliteaza accesul la justitie al consumatorilor din Europa”, a precizat Viviane Reading, vicepresedinte al CE si comisar pentru justitie.
Procedura a fost instituita in mod special pentru a-i ajuta pe consumatori sa isi asigure respectarea drepturilor si pentru a le garanta accesul la justitie in cauzele transfrontaliere. Mecanismul a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2009 si functioneaza prin intermediul centrelor europene ale consumatorilor ECC-NET.
Pe pietele interne, aproximativ 20 % dintre consumatorii europeni au raportat ca au avut o problema in ultimele 12 luni cu privire la un produs, un serviciu, un comerciant cu amanuntul sau un furnizor.
Valoarea estimata a pierderilor este, in medie, de 375 euro pe caz. Doar 60% dintre consumatorii intervievati au gasit o solutie satisfacatoare direct cu comerciantul, dar restul de 40% nu au obtinut nicio reparatie, iar 25 % nici macar nu au incercat sa faca o plangere. Multi au declarat ca nu au depus o plangere pentru ca sumele in cauza erau prea mici (26%), au considerat ca procedura ar fi prea costisitoare in comparatie cu suma in cauza (13%) sau ca ar dura prea mult (12%).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News