Anul trecut, indicele castigului salarial net in economie (salariu mediu net/inflatie) a fost de 123% fata de 1990, potrivit INS. Cum ar fi aratat insa comparatia cu 1990 cu o inflatie calculata doar pentru zona urbana si cu pretul caselor inclus?
Aparent, traim mai bine decat la iesirea din comunism daca e sa ne luam dupa datele INS, avem bani mai multi la dispozitie. Raportul dintre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum pentru populatie este 123,4% din valoarea din 1990, deci ar trebui sa ne bucuram. De fapt, puterea de cumparare la nivelul populatiei este in scadere, iata cateva argumente care ilustreaza acest fapt.
Indicele preturilor de consum include o medie a cheltuielilor gospodariilor la nivel national, medie ce se compune dintr-o inflatie aproape de zero in rural (utilitatile cam lipsesc, se practica autoconsumul) si una aproape dubla fata de media nationala in urban. Daca am calcula respectivul raport doar pentru zona urbana, cu inflatia din zona urbana, sunt sanse mari ca acesta sa fie sub valoarea din 1990.
Numarul salariatilor din economie s-a injumatatit din 1990 si pana in prezent. In timp ce preturile mai mari sunt o pacoste pentru toti, de salariile in crestere fata de 1990 se bucura in prezent doar jumatate (4,3 milioane) din angajatii de atunci. Firesc, puterea de cumparare la nivelul gospodariei medii nu are cum sa fie in crestere in aceste conditii.
Indicele preturilor de consum nu include pretul caselor. Un apartament de 100.000 lei in Bucuresti la iesirea din comunism reprezenta aproximativ 30 de salarii medii; acum, 50.000 euro cat inseamna cam 140 (am luat in calcul salariul mediu net din 2013 la nivelul economiei, de 1579 lei, adica 358 euro). Chiar daca am considera veniturile din Bucuresti duble fata de media nationala, tot ajungem la 70 de salarii medii pentru un apartament de 2 camere in Capitala, cu mult peste ce se cerea in 1990. Ganditi-va numai cum a influentat pretul caselor puterea de cumparare a celor care s-au indatorat in 2007-2008, pe verful bulei, pentru achizitia unei locuinte....
Altfel, INS ne mai anunta azi ca in 2013 castigul salarial mediu lunar brut pe total economie a fost de 2.163 de lei, cu 4,8%, respectiv 100 de lei, mai mare comparativ cu cel din anul precedent, in timp ce, la nivel net, castigul salarial mediu lunar a ajuns la 1.579 de lei, cu o crestere de 4,8%, adica 72 de lei. Angajatorii au cheltuit in medie anul trecut intr-o luna 2.813 lei/salariat.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News