top banner

CNIPMMR: Implementarea impozitului pe gospodarii in 2018 nu este fezabila

04 Mai 2017 | Autor: Conso

Reprezentantii mediului de afaceri din Romania solicita autoritatilor o perioada de pregatire de cinci ani pentru introducerea sistemului de impozitare pe gospodarii anuntat. Acestia sustin ca, daca se va aplica de anul viitor, noul sistem va crea probleme de finantare a bugetului, administrative, pentru ANAF si financiare pentru populatie.
“Noul concept de administrare a impozitului pe venit, prin globalizare, implica modificari de calcul si plata impozitului anual dupa 25 mai a anului fiscal urmator celui in care s-au realizat veniturile, in doua transe - jumatate din suma datorata la data depunerii declaratiei de venit global si jumatate din suma datorata in termen de 60 de zile de la data depunerii declaratiei de venit global”, a declarat fostul ministru pentru mediul de afaceri, Florin Jianu, in cadrul unei conferinte organizata de Consiliul National pentru IMM-uri (CNIPMMR).
Cat va costa noul sistem?
Potrivit acestuia, in 2016, 12,4% din veniturile totale ale bugetului general consolidat, adica 27,7 miliarde de lei, au provenit din impozitele din salarii si venit.
”Plata impozitului anual dupa 25 mai a anului fiscal urmator celui in care s-au realizat veniturile va avea ca efect un gol in vistieria statului in anul 2018 de cel putin 30 de miliarde de lei, concomitent cu o crestere a cheltuielilor bugetului cu 4,2 miliarde lei pe an reprezentand onorariile celor 35.000 de consultanti fiscali, adica 10.000 lei onorariu inmultit cu 35.000 inmultit cu 12 luni”, estimeaza reprezentantii Consiliului pentru IMM-uri.
In plus, reducerea cotei de impozitare de la 16% la 10% ar insemna o diminuare a impozitului aferent anului 2018, care va fi incasat in anul 2019, cu 10 miliarde de lei raportat la cifrele din 2016.
”Analizarea impactului reglementarii raportat la consecinte bugetare trebuie sa evidentieze sursele de venit pentru acoperirea acestor costuri”, mai arata CNIPMMR.
Ce vor pati cei care nu platesc?
Mai mult, in practica, mai mult ca sigur in primii doi-trei ani nu se va reusi o colectare a impozitului de la toate gospodariile care ar trebui sa platesca, mai spune Florin Jianu.
In aceste conditii, el avertizeaza ca eliminarea retinerii la sursa va avea ca efect numeroase executari fiscale silite ale contribuabililor, care vor cheltui fara a economisi sumele aferente impozitului si vor fi in imposibilitatea platii acestuia.
Astfel, reprezentantii firmelor mai spun ca, in forma prezentata, noul concept de administrare a impozitului pe venit, prin globalizare, va institui ”o sarcina administrativa suplimentara imensa”, rezultata din inregistrare, stabilire obligatii, evidenta, plata, compensare si control si o crestere foarte mare a cheltuielilor birocratice si administrative.
In opinia lui Jianu, ANAF nu face fata, in prezent, administrarii unui numar de aproximativ un milion de contribuabili, si se intreaba cum va face fata administrarii a 7 -8 milioane de gospodarii.
”Trebuie totodata asigurat un numar optim de consultanti fiscali”, a adaugat Jianu.
In concluzie, reprezentantii IMM-urilor sustin cota unica de impozitare, cu retinere la sursa, cu analizarea oportunitatii reducerii cotei de la 16% la 10%, inclusiv eliminarea impozitului pe dividende, coroborat cu scaderea impozitarii pe forta de munca.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul